Organizacja i finansowanie pomocy społecznej w gminie na przykładzie gminy Lisia Góra - Krawczyk, Joanna (My University, 2009)
Zabezpieczenie społeczne jest to całokształt środków oraz działania wszelkich instytucji publicznych, za pomocą których społeczeństwo stara się zabezpieczyć swych obywateli przed niezawinionym przez nich niedostatkiem oraz niemożliwości zaspokojenia podstawowych, społecznie uznanych potrzeb. Celem pomocy społecznej jest umożliwienie osobom oraz rodzinom przezwyciężenie trudnych sytuacji życiowych oraz umożliwienie obywatelom bytowania w warunkach odpowiadających godności człowieka. Pomoc społeczna jest ważnym elementem życia ludzkiego polegającym na udzieleniu przez społeczność lokalną przysługujących świadczeń dla osób najbardziej potrzebujących chwilowego wsparcia. Opieka, pomoc społeczna adresowana jest do polskich obywateli oraz cudzoziemców, którzy posiadają prawo do pobytu stałego lub status uchodźcy, zamieszkujących i przebywających na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Rozdział 1 - przedstawiono informacje ogólne o gminie, przybliżono zadania gminy, władze gminy oraz jednostki organizacyjne i pomocnicze gminy. W 2 rozdziale pracy poruszono wybrane zagadnienia pomocy społecznej w Polsce. Przybliżone zostały główne cele pomocy społecznej, zadania oraz formy udzielanej pomocy, a także zapoznano z instytucjami pozarządowymi. W rozdziale 3 opisano metodykę badania instytucji pomocy społecznej. Przedstawiono cel i hipotezy badawcze, zasady i procedury oceny, zakres badań, źródła i metody zbierania informacji oraz metody i techniki badania. W rozdziale 4 zaprezentowano bliżej gminę Lisia Góra. Przedstawiono informacje ogólne, zarys historyczny, a także sytuację społeczną i demograficzną badanej gminy. W kolejnym rozdziale bliższej analizie poddano funkcjonowanie pomocy społecznej na terenie gminy Lisia Góra. Ukazano sytuację materialną mieszkańców oraz zakres niezbędnej pomocy. Przedstawiono organizację i finansowanie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lisiej Górze. Zbadane zostały formy udzielania pomocy społecznej przez GOPS oraz ukazane zostały placówki w zakresie pomocy społecznej, z którymi współdziała gmina Lisia Góra. W ostatnim rozdziale przeanalizowano skuteczność lokalnej polityki społecznej. Zaprezentowano kierunki zmian w zakresie pomocy społecznej w gminie Lisia Góra oraz analizie poddano ocenę pomocy społecznej na terenie badanej gminy. Celem pracy jest przedstawienie oraz zapoznanie się z organizacją i finansowaniem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lisiej Górze. W pracy przedstawiono najważniejsze problemy mieszkańców gminy Lisia Góra oraz zakres niezbędnej pomocy, które miejmy nadzieję jeszcze bardziej poprawią funkcjonowanie GOPS w Lisiej Górze.
Organization and Financing of a Commune Social Care as Exemplified by Lisia Góra Commune
Keywords: pomoc społeczna; gmina