Percepcja postaw rodzicielskich przez młodzież agresywną - Chronowska, Anna (My University, 2011)
Agresja jest zjawiskiem powszechnym o groźnych następstwach zarówno w wymiarze jednostkowym jak i społecznym. W ostatnich latach obserwujemy wzrost zachowań agresywnych, nie tylko wśród osób dorosłych, ale również wśród młodzieży co czyni problematykę agresji szczególnie aktualną. W badaniach nad agresją wiele uwagi poświęca się jej uwarunkowaniom. Szczególne znaczenie przypisuje się tu postawom rodziców i stosowanym przez nich metodom wychowawczym. W tym nurcie tematycznym mieści się niniejsza praca. Jej celem było ujęcie powiązań pomiędzy agresją młodzieży, a percepcją postaw rodzicielskich ich matek i ojców. W tym celu przeprowadzone zostały badania psychologiczne w grupie 160 osób w tym 85 kobiet i 75 mężczyzn. Wiek badanych mieścił się w granicach: 15 lat - 19 lat. Do badania wykorzystano: Kwestionariusz Agresji Bussa i Perry`ego, Skalę Postaw Rodzicielskich- Matka Plopy, Skalę Postaw Rodzicielskich-Ojciec Plopy oraz Arkusz personalny własnej konstrukcji. Analiza statystyczna danych empirycznych wskazała na obecność istotnych statystycznie różnic w sposobie postrzegania zarówno matek jak i ojców przez młodzież o wysokim poziomie agresji w porównaniu z jej nieagresywnymi rówieśnikami. Młodzież agresywna postrzega rodziców jako mniej akceptujących swoje dzieci i w mniejszym stopniu pozwalających im na autonomię, a równocześnie bardziej wymagających i niekonsekwentnych. Rezultaty badań potwierdziły przyjęte hipotezy i wskazały na obecność powiązań, pomiędzy postawami rodziców, a agresywnością badanej młodzieży.

Aggression is a vide spread phenomenon with dangerous consequences, both in individual and social dimension. In the recent years, we observe an increase of aggressive behaviors, not only among adults but also among adolescents, which contributes to the fact that, problematic of aggression is particularly actual. In the research over aggression a lot of attention is devoted to its conditions. The particular meaning is ascribed to parents attitudes and the methods of upbringing which they apply. The dissertation is connected with these subject trend. Its purpose is to present relation between, aggression among adolescents and their perceptions of parental attitudes. In order to achieve this purpose, the psychological research was conducted in the group of 160 persons including 85 women and 75 men, in the age of 15-19. In the research were used following aids: Buss and Perry’s Questionnaire of Aggression, The Scale of Parental Attitudes-Mother by Plopa, The Scale of Parental Attitudes-Father by Plopa, and personal report of own construction. The statistic analysis of empirical data indicated on presence statistically significant differences in the way of perception of mothers and fathers by adolescents with high level of aggression in comparison with its nonaggressive peers. The aggressive adolescents perceive parents as those who give them less acceptance and autonomy and simultaneously more demanding and inconsistent. The results of research collaborated assumed hypotheses and they indicated on presence relation between parental attitudes and aggressiveness of researched adolescents.
The peception of parental attitudes by the aggressive adolescents
Keywords: agresja; postawy rodzicielskie; młodzież; psychologia