Skutki aktywności kredytowej dla przedsiębiorstw Banku Spółdzielczego w Limanowej w kontekscie polityki monetarnej NBP i stopy bezrobocia w Polsce w latach 2007 – 2013 - Król, Sławomir (My University, 2015)
W pracy scharakteryzowano pojęcie, cechy i funkcje kredytu. Ponadto, zaprezentowano pojęcie oraz zakres polityki monetarnej w Polsce wraz z jej obszarami i instrumentami. Przedstawiono także system bankowy oraz rolę i funkcje banku centralnego. Szczególną uwagę poświęcono kredytom udzielanym przedsiębiorstwom. Celem pracy było zbadanie skutków polityki monetarnej prowadzonej przez Narodowy Bank Polski dla banków komercyjnych – przykładowo dla analizowanego Banku Spółdzielczego w Limanowej. Ponadto, przedstawienie jak kreuje się poziom udzielanych kredytów dla przedsiębiorstw przez Bank Spółdzielczy w Limanowej w odpowiedzi na politykę monetarną NBP. Istotne znaczenie dla celu pracy ma analiza wskaźnika korelacji Pearsona stopy bezrobocia do liczby kredytów dla przedsiębiorstw udzielonych w Banku Spółdzielczym w Limanowej. Działanie to, ma za zadanie określić stopień asocjacji między zmiennymi ukazując odpowiedź na hipotezę: Czy istnieje zależność pomiędzy polityką NBP oraz stopą bezrobocia a liczbą kredytów dla przedsiębiorstw udzielanych przez Bank Spółdzielczy w Limanowej?

The study characterized the concept, features and functions of the loan. Moreover, the presented concept and scope of monetary policy in Poland and its regions and instruments. Presented in its banking system, and the role and functions of the central bank. Particular attention was paid to that granted loans to businesses. The aim of the study was to investigate the effects of monetary policy conducted by the Polish National Bank for commercial banks - for example, for the analyzed Cooperative Bank in Limanowej. In addition, the presentation creates a level of lending to businesses by the Cooperative Bank in Limanowej in response to the monetary policy of the NBP. It is important for the purpose of the work is the analysis of the Pearson correlation index, the unemployment rate for the number of loans granted to companies in Limanowej Cooperative Bank. This action is meant to determine the degree of association between the variables showing a response to the hypothesis: Is there a relationship between the policy of the NBP and the unemployment rate and the number of corporate loans granted by the Cooperative Bank in Limanowej?
The effects of the credit activity for companies in Limanowej Cooperative Bank monetary policy in the context of the NBP and the unemployment rate in Poland in the years 2007 - 2013
Keywords: kredyt; polityka monetarna; system bankowy; bank centralny; stopa bezrobocia; analiza; korelacja; credit; monetary policy; the banking system; the central bank; the unemployment rate; analysis; correlation