Analiza zasad ewidencji księgowej i form opodatkowania działalności gospodarczej osób fizycznych w Polsce - Ciastoń, Bożena (My University, 2011)
Wybór optymalnej formy opodatkowania jest głównym celem niniejszej pracy. Omówione zostaną cztery formy opodatkowania działalności gospodarczej. Poszczególne formy prawne prowadzenia działalności różnią się od siebie, natomiast wybór każdej z nich niesie za sobą zarówno przywileje jak i obowiązki. Niniejsza praca poświęcona jest zbadaniu, każdej z form opodatkowania działalności gospodarczej przez osoby fizyczne oraz stwierdzeniu, która z form jest najbardziej optymalna dla Kiosku Spożywczo - Przemysłowego. Praca zawiera cztery rozdziały i zakończenie. W rozdziale pierwszym omówiono istotę działalności gospodarczej oraz formy prawno-organizacyjne, w jakich można działalność gospodarczą prowadzić. Zaprezentowano także etapy uruchamiania działalności gospodarczej oraz wady i zalety poszczególnych form prawnych. W rozdziale drugim i trzecim omówiono formy opodatkowania działalności gospodarczej, z uwzględnieniem aspektów zarówno księgowych, jak i podatkowych. W rozdziale czwartym zaprezentowano wyniki badań empirycznych. W badaniu wykorzystano dane Kiosku Spożywczo – Przemysłowego i na podstawie tych danych omówiono każdą z form oraz wyciągnięto wnioski. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, akty prawne oraz artykuły naukowe, w tym strony internetowe.
The analysis of the accounting evidence rules and norms of business taxation of in Poland economy
Keywords: działalność gospodarcza; podmiot gospodarczy; forma opodatkowania; karta podatkowa; ryczałt