Analiza polskiej zagranicznej wymiany handlowej w oparciu o model grawitacyjny handlu - Krawczycki, Bartosz (My University, 2010)
Celem pracy jest analiza wpływu liberalizacji wymiany międzynarodowej, jaka dokonała się w ramach porozumień handlowych, do których przystąpiła Polska. Analizie poddane zostały zarówno zmiany, jakie zaszły po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, jak i relacje z państwami, z którymi zawarte zostały porozumienia dwustronne. Handel zagraniczny to proces żywy i ciągle zmienny, dlatego zaprezentowane w pracy wnioski stanowić będą punkt wyjścia dla przyszłych badaczy. W pracy wykorzystano publikacje i opracowania naukowe dotyczące handlu zagranicznego ogólnie, jak i materiały traktujące o zmianach, jakie zaszły w polskim handlu zagranicznym w wyniku przystąpienia Polski do struktur europejskich. Oprócz literatury, w pracy wykorzystano także dokumenty i liczne opracowania Unii Europejskiej – traktaty i materiały dostępne na stronach instytucji Unii Europejskiej. Za metodę badawczą przyjęty został model grawitacyjnym handlu zagranicznego. Model ten opiera się na twierdzeniu, iż handel między dwoma krajami jest proporcjonalny do iloczynu ich PKB oraz maleje wraz ze wzrostem odległości między tymi krajami. Dane wykorzystane w badaniu zostały uzyskane z roczników statystycznych z lat 2002 – 2009, opracowań Międzynarodowego Funduszy Walutowego i Banku Światowego. Bardzo pomocne okazały się także opracowania CIA The World Factbook i Informator ekonomiczny o krajach świata znajdujący się stronie internetowej polskiego MSZ. Podsumowując, przyjęcie wspólnej polityki handlowej przez Polskę nie spowodowało utrudnień dla rozwoju polskiego handlu zagranicznego w relacjach z państwami spoza UE. A wręcz przeciwnie. Struktura udziału partnerów handlowych Polski w handlu ogółem zmieniła się na korzyść państw zewnętrznych. Przeprowadzone badanie udowodniło, że w ostatnich latach bardzo dynamicznie rozwinęła się polska wymiana handlowa. Wpływ akcesji Polski do struktur unijnych i przyjęcie europejskiego prawodawstwa w sprawie handlu zagranicznego przyniosło oczekiwane efekty.
Analysis of polish foreign trade exchange based on gravity model of trade
Keywords: handel zagraniczny; polityka handlu zagranicznego; polityka celna; wymiana handlowa; Polska; Unia Europejska