Zapobieganie wypadkowości na stanowisku pracownika ogólnobudowlanego w zakładzie Dekar Wrocław - Starzyk, Elżbieta (My University, 2011)
Niniejsza praca ukierunkowana została na analizę warunków pracy w aspekcie BHP/ergonomii na wybranym stanowisku pracy - pracownika ogólnobudowlanego. Jak wiadomo w każdym zawodzie występują zróżnicowane warunki pracy, zwłaszcza w budownictwie są one szczególnie uciążliwe. W pracy opracowano szczegółowo wszelkiego rodzaju warunki pracy w różnych aspektach prawnych oraz praktycznych na stanowisku pracownika ogólnobudowlanego. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział porusza problem istoty bhp, czemu służą przepisy, przepisy w świetle Unii Europejskiej oraz jaka jest ich rola. W drugim rozdziale skupiłam się na warunkach pracy, na szkoleniach jakie powinni przejść pracownicy, rodzajach szkoleń, a także na ergonomii. W kolejnym rozdziale opisane zostały wypadki przy pracy, choroby zawodowe oraz sposoby zapobiegania ich w postaci pierwszej pomocy przedmedycznej. Ostatni rozdział to podsumowanie oraz analiza oceny ryzyka zawodowego, sposoby jego wyliczania, zadania działu BHP, a także opisanie warunków szczególnie uciążliwych na stanowisku pracownika ogólnobudowlanego.
Accident prevention among general construction workers in Dekar Wrocław
Keywords: BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); stanowisko pracy; warunki pracy; ryzyko zawodowe; budownictwo; wypadki przy pracy