Czynniki płacowe i pozapłacowe motywacji w zarządzaniu pracownikami Straży Ochrony Kolei - region krakowski - Dąbrowski, Tomasz (My University, 2013)
Każdy pracodawca chciałby aby jego pracownicy byli zaangażowani w wykonywaną pracę w takim stopniu, aby zapewniało to sukces jego organizacji. Każdy kierownik chciałby aby zespół pracowników, za który jest odpowiedzialny, dawał mu powody do satysfakcji z umiejętności zarządzania oraz uzyskiwania dobrych wyników pracy. Aby takie cele się ziściły, zatrudniający i kierujący pracownikami muszą poświęcić odpowiednio dużo czasu i pracy na stworzenie odpowiedniego systemu motywacyjnego. Przedmiotem moich zainteresowań jest funkcjonowanie systemu motywacyjnego w Straży Ochrony Kolei – region krakowski. Praca magisterska zawiera trzy rozdziały teoretyczne i jeden metodologiczny. Skupiam się w niej na czynnikach płacowych i pozapłacowych współtworzących system motywacyjny w Straży Ochrony Kolei – region krakowski. W części badawczej pracy przeanalizowałem czynniki mające bezpośrednio wpływ na motywację i zarazem stopień zadowolenia z wykonywanych zadań zawodowych pracowników w/w organizacji. Jako narzędzie badawcze wykorzystałem kwestionariusz ankietowy a uzyskane opinie i ich analiza pozwoliły osiągnąć postawione cele badawcze oraz zweryfikować hipotezy. Opinie respondentów wskazały na stopień zadowolenia pracowników z systemu motywacyjnego i z wykonywanej pracy. Badania nad systemem motywacyjnym dały możliwość rozpoznania słabych i mocnych stron tego systemu w Straży Ochrony Kolei.

Every employer would like his workers were as much committed to their work it would bring success to all organization. Every manager would like the team of workers, under his management, give him reasons for satisfaction from his managerial skills and good results of work. In order to fulfilled such wishes, employers and managers must devote a lot of time and work to create good motivating system. The subject of my interest is functioning of motivating system in the Railway Guard organization – Cracow region. My master’s thesis include three theoretical chapters and one methodological chapter. I concentrate in it on pay and non-pay incentives that constitute the motivating system in the above mentioned organization. In the research part of my thesis I did analysis of the incentives which influence the worker’s motivation and satisfaction from performing of the occupational tasks. As the research instrument I used a questionnaire, and received opinions and their analysis helped me to reach the research objectives and verify the hypothesis. The respondent’s opinions showed the level of worker’s satisfaction from the motivating system and the work in all. The research on the motivating system allowed to recognize weaknesses and strength of this system in the Railway Guard organization.
Pay and non - pay motivating incentives in human resources management of the Railway Guard - Cracow Region
Keywords: motywowanie; organizowanie; zarządzanie; zasoby ludzkie; potencjał kadrowy; motywator; motivating; organizing; management; human resources; personnel potential; incentive