Publiczne wsparcie dla innowacyjności małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) na przykładzie Małopolski w latach 2007-2011 - Kowalski, Szymon (My University, 2013)
Głównym celem niniejszej pracy była charakterystyka innowacyjności MSP i publicznego wsparcia dla tej działalności oraz diagnoza silnych i słabych stron systemu dystrybucji środków na innowacyjność w Małopolsce w latach 2007-2011. W pracy wykorzystano metody jakościowe oraz ilościowe, do których należą: analiza danych wtórnych, sondaż diagnostyczny czy obserwacja uczestnicząca. Instytucjami tworzącymi system dystrybucji w Małopolsce w latach 2007-2011 były instytucje państwowe, jak Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego, fundusze zalążkowe działające przy wyższych uczelniach, parki technologiczne, a także klastry. Sektor MSP w bardzo niewielkim stopniu wykorzystał możliwe do pozyskania środki na cele innowacyjne. Głównymi przyczynami takiej sytuacji jest brak informacji oraz wsparcia ze strony samych instytucji dystrybuujących środki. Według małych i średnich przedsiębiorstw silną stroną systemu dystrybucji środków w latach 2007-2011 w Małopolsce była przede wszystkim pomoc i wsparcie finansowe pochodzące z Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego.

The main objective of the thesis was to characterize the innovative activity of small and medium sized enterprises and the public support for this activity, as well to identify strengths and weaknesses of the distribution system of public funds for enterprise innovativeness in Malopolska in the years 2007-2011. The study used qualitative and quantitative methods, which included: an analyses of secondary data, diagnostic survey and participant observation. The system of distribution of public funds for innovativeness in Malopolska in 2007-2011 was formed by public institutions, such as Regional Development Agency, seed founds operating at colleges and universities, technology parks, as well as cluster initiatives. The absorption of those funds by the Malopolska SMEs was low. The main reasons for this situation was the lack of information and support from the public institutions distributing founds. According to the small and medium-sized enterprises’ opinions, the strength of the distribution system in 2007-2011 was primarily assistance and financial support from the Malopolska Regional Development Agency.
Public support for innovativeness of small and medium-sized enterprises on the example of Maloposka region in the years 2007-2011
Keywords: innowacyjność; małe i średnie przedsiębiorstwa; system dystrybucji środków publicznych; województwo małopolskie