Usługi logistyczne i transportowe na przykładzie firmy DHL Express Polska - Dzięgiel, Marek (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie usług logistyczno-transportowych na przykładzie DHL Express Polska. W pracy tej w pełni ukazano działalność jednej z firm kurierskich, jaką jest DHL Express Polska. Firma ta obecnie jest liderem na rynku przewozowym w Polsce. Całość pracy została napisana dzięki udostępnionym materiałom wewnętrznycm firmy oraz mojej pięcioletniej pracy w tej firmie. Część teoretyczna zawarta w pracy została ograniczona do niezbędnego minimum. Opisywana firma kurierska kieruje się zasadą odpowiedzialnego biznesu, który oparty jest na zasadach dialogu społecznego i poszukiwaniu rozwiązań korzystnych dla naszego otoczenia. Zaliczyć można do nich klientów, pracowników, środowiska naturalnego i społeczności lokalnej w której żyjemy. Atutami takiej firmy jest terminowość dostaw, silna marka, zaangażowany zespół pracowników, bardzo dobry kontakt z klientem, a co najważniejsze jest jedną firmą oferującą kompleksowe rozwiązania logistyczne. Opisywana firma jest bardzo silna pozycyjnie na rynku polskim. Usługi pocztowe jak i logistyczne są tego przykładem. Pozycja na rynku została wypracowana dzięki silnemu naciskowi na wysoką jakość usług i operacyjną doskonałość. Firma DHL rozwija się nieustannie wprowadzając nowe systemy informatyczne jak i procesy operacyjne.
The company DHL as a case study of the logistic and transportation services
Keywords: usługi kurierskie; jakość usług; usługi logistyczne; usługi transportowe; przedsiębiorstwo kurierskie; przedsiębiorstwo transportowo-spedycyjne; spedycja