Algorytm RSA i jego implementacja - Skarżyński Konrad Daniel (My University, 2006)
Tematem niniejszej pracy jest RSA. Jest to algorytm szyfrujący. Aby wytłumaczy co to jest RSA, zrozumieć jego sens oraz sposób działania, należy dokładnie poznać i rozumieć pojęcie kryptografii. Kryptografia (gr. kryptós ‘ukryty’, gráphō ‘piszę’) to ogół metod utajniania informacji za pomocą szyfrowania. Jest to niejako ukrywanie przed osobami niepowołanymi pewnych danych bądź też różnych informacji. Ludzie od zawsze próbowali wymyślać coraz to skuteczniejsze metody szyfrowania. Z drugiej jednak strony, są też osoby, które pracują nad złamaniem tych metod. Doprowadziło to do powstania dwóch rodzajów kryptografii - symetrycznej i asymetrycznej. Obydwa sposoby szyfrowania mają zarówno plusy jak i minusy.
RSA algorithm and its implementation
Keywords: RSA; tworzenie kluczy RSA; szyfrowanie wiadomości; obsługa programu; struktura wewnętrzna aplikacji