SEPI w powiecie nowosądeckim - Oracz, Łukasz (My University, 2012)
Celem pracy jest szczegółowa charakterystyka oraz demonstracja działania systemu SEPI w powiecie nowosądeckim. Badania i analiza pracy zostały przeprowadzone podczas odbywania stażu w Powiatowym Urzędzie Pracy dla powiatu nowosądeckiego. W rozdziale pierwszym zostały zawarte istotne informacje na temat roli, jaką pełni informatyzacja w zarządzaniu i w jakim stopniu jest powiązana z funkcjonowaniem urzędów. Kolejny rozdział poświęcony został szczegółowej analizie funkcjonowania systemu komunikacji dzięki rozwiązaniom NETASQ. W rozdziale trzecim zaprezentowano szczegółową analizę SEPI. Na początek został opisany system SEPI, następnie zostały szczegółowo omówione poszczególne fazy wprowadzenia produktu na rynek. Na tym etapie zostało zaprezentowane oprogramowanie, na którym system SEPI się wzoruje, po czym opatrzone komentarzami zrzuty ekranu prezentujące cykl pracy z aplikacją. Kolejny rozdział przedstawia przeprowadzone badania, własne obserwacje i doświadczenia związane z funkcjonowaniem aplikacji. Rozdział ten pokazuje, w jaki sposób platforma SEPI wpływa na funkcjonowanie urzędów, daje czytelnikowi możliwość doświadczyć, w jaki sposób nowe rozwiązania technologiczne wpływają na redukcję kosztów funkcjonowania urzędów. Pokazuje również funkcjonowanie urzędu oczami użytkowników.

Main purpose of this graduate work is detailed characteristic and demonstration how the SEPI system work in Nowosadecki County. Researches and analysis have been carried during serving practice in Powiatowy Urzad Pracy in the Nowosadecki County. First chapter included important informations about influence of informatization on management, and their connections with offices. Next chapter has been devoted detailed analysis of functioning of system of communication due to solutions NETASQ. Third chapter described detailed analysis of system SEPI. At the begining the SEPI system has been described, next the individual periods of introduction of products on the market have been described. On this level the software which SEPI exist has been presented. After that screenshots with comments have been presented. The last chapter presented carried research with personal observation and experiences related with functioning of application. This chapter show, how the SEPI system effects on functioning offices. It give reader the capability experience, how the new technological solutions effect on the costs reduction of offices functioning. It also shows functioning system by the eyes of users.
SEPI in the Nowosadecki County
Keywords: funkcjonalność; koszty; rezultaty; bezpieczeństwo; innowacyjność; obserwacyjna; eksperymentalna; analityczna; funcionality; cost; results; safety; innovative; observational; pilot; analytical