Walory turystyczne jako czynnik rozwoju społeczno-gospodarczego Gminy Muszyna - Drozd, Grzegorz (My University, 2010)
Celem pracy jest charakterystyka walorów turystycznych i ich wykorzystania w rozwoju społeczno-gospodarczym obecnie i w planach perspektywicznych Gminy. Metoda jaką zastosowano przy pisaniu pracy polega na wykorzystaniu literatury dotyczącej tematyki gospodarki turystycznej, rozwoju społeczno-gospodarczego i walorów turystycznych, materiałów otrzymanych z Gminy Muszyna i stron internetowych Gminy Muszyna oraz przeprowadzonych rozmów z pracownikami informacji turystycznej Urzędu Gminy. Praca składa się z sześciu rozdziałów. W pierwszym rozdziale omówiono turystykę jako sektor gospodarki, pojęcie turystyki, rodzaje i rolę turystyki w gospodarce narodowej i regionalnej. Rozdział drugi dotyczy rozwoju społeczno-gospodarczego z omówieniem determinantów i instrumentów rozwoju lokalnego. Rozdział trzeci zawiera opis środowiska przyrodniczego Gminy i zarys historii Muszyny. Tematem rozdziału czwartego jest ocena walorów turystycznych Gminy Uzdrowiskowej Muszyna, na których opiera się rozwój społeczno-gospodarczy. Rozdział piąty dotyczy zagospodarowania i usług turystycznych, w tym podstawowej bazy turystycznej: noclegowej, żywieniowej i towarzyszącej. Rozdział szósty dotyczy turystyki w strategii rozwoju społeczno-gospodarczego, ruchu turystycznego, charakterystyki nowych inwestycji gospodarki turystycznej i wykorzystania walorów turystycznych w rozwoju społeczno-gospodarczym Gminy, propozycje nowych działań wykorzystania istniejących walorów turystycznych. Analiza wykorzystania walorów turystycznych w rozwoju społeczno – gospodarczym potwierdza założoną w opracowaniu tezę.
Tourism values as a factor of socio-economic development of Muszyna community
Keywords: zarządzanie turystyką; ekonomika turystyki; turystyka; gmina Muszyna; walory turystyczne; rozwój społeczno-gospodarczy