Wirtualne sieci prywatne z wykorzystaniem PKI - Dudyk, Grzegorz (My University, 2009)
W pracy przedstawiono kwestię zabezpieczeń i zaprojektowano przykładową konfigurację infrastruktury sieciowej w firmie za pomocą sieci VPN. Zastosowanie Infrastruktury Klucza Publicznego pozwoliło na łatwe zarządzanie certyfikatami i kluczami umożliwiając bezpieczną komunikację pomiędzy firmą, zdalnymi pracownikami i zaufanymi partnerami biznesowymi. Przetestowano następujące elementy PKI: tworzenie własnego CA, generowanie wniosku o wystawienie certyfikatu, pobieranie certyfikatu i listy CRL z głównego CA, instalowanie certyfikatów na serwerach brzegowych oraz konfigurację zdalnego klienta. Praca składa się z trzech rozdziałów: Pierwszy rozdział – opisuje koncepcję i architekturę sieci VPN, bezpieczeństwo w sieci oraz szerzej omawia wykorzystywany w projekcie protokół IPSec. Drugi rozdział – opisuje Infrastrukturę Klucza Publicznego, umożliwiającą łatwe zarządzanie kluczami i certyfikatami cyfrowymi. Trzeci rozdział – przedstawia przykładowy projekt sieci firmowej oraz jego konfigurację.
Virtual Private Networks based on PKI
Keywords: sieć VPN; komunikacja w firmie; bezpieczeństwo sieci komputerowych