Analiza rozwoju przedsiębiorstwa na przykładzie FHU Blachodachy S.J. - Bogusz, Leszek (My University, 2006)
Celem pracy jest przybliżenie znaczenia analizy rozwoju przedsiębiorstw oraz czynników i barier rozwoju występujących w firmie na przykładzie firmy „BLACHODACH” należącej do branży budowlanej, a konkretnie produkującej wyroby do pokryć dachów. Tematyka poruszająca zagadnienia teoretyczne została zamieszczona w rozdziale pierwszym, drugim, trzecim, czwartym i piątym natomiast część praktyczna została zaprezentowana w rozdziale szóstym, siódmym i ósmym. Rozdział pierwszy pracy zawiera informacje dotyczące pojęcia przedsiębiorstwa i jego rozwoju, struktury organizacyjnej oraz finansowania rozwoju przedsiębiorstwa. Rozdział drugi przedstawia poszczególne fazy i cykle życia organizacji jako modelu rozwoju przedsiębiorstwa. Rozdział trzeci i czwarty ukazuje mierniki i kategorie pomiaru rozwoju przedsiębiorstwa takie jak: wartość, pozycję oraz wielkość przedsiębiorstwa oraz poszczególne czynniki i bariery rozwoju przedsiębiorstw. Rozdział piąty przedstawia podstawowe metody badania i rozwiązywania problemu. Rozdział szósty koncentruje się na opisie firmy „BLACHODACH”. Treść tego rozdziału dotyczy głównie charakterystyki firmy, głównie jej przedmiotu działania, struktury organizacyjnej oraz sytuacji ekonomiczno – finansowej. W dwóch ostatnich rozdziałach przedstawiono narzędzia analizy konkurencyjnej w odniesieniu do firmy „BLACHODACH” oraz wynikające z tej analizy pewne usprawnienia i propozycje rozwiązań na przyszłość. W pracy do omówienia zagadnień teoretycznych została wykorzystana literatura poruszająca tematykę zarządzania strategicznego oraz zarządzania rozwojem firmy, natomiast charakterystykę oraz ogólną analizę firmy „BLACHODACH” dokonano w oparciu o materiały udostępnione przez firmę.
Keywords: przedsiębiorstwo; rozwój przedsiębiorstwa; cykl życia organizacji; bariery rozwojowe