Ranga kredytu bankowego w finansowaniu działalności przedsiębiorstwa, a jego zdolność kredytowa - Baran, Bartłomiej (My University, 2014)
Przedstawiona praca miała na celu określenie roli zewnętrznego kapitału w przedsiębiorstwie „X” oraz zobrazowanie procesu pozyskiwania tego kapitału w banku „Z”. Do pracy została wykorzystana literatura fachowa dotycząca zarządzania przedsiębiorstwem, analizy finansowo-ekonomicznej oraz bankowości. Przeprowadzona analiza oparta była na danych finansowych ze sprawozdań firmy „X”. W pracy przedstawiono źródła pozyskiwania kapitałów w przedsiębiorstwie oraz wpływ tych kapitałów na kondycję i rozwój firmy. Drugim, a zarazem głównym celem pracy była ocena kondycji finansowej przedsiębiorstwa „X”, która została przeprowadzona dla potrzeb określenia zdolności kredytowej, która jest głównym kryterium decydującym o przyznaniu kredytu bankowego. Końcową analizę zdolności kredytowej przeprowadzono na podstawie kryteriów stosowanych w banku „Z”. Opierając się o wykorzystaną literaturę oraz dane uzyskane w czasie analizy stwierdzić należy, iż kapitał obcy, w tym kredyt bankowy, stanowi bardzo ważne źródło finansowania majątku przedsiębiorstwa, bez którego wiele firm nie byłoby w stanie funkcjonować. Należy także stwierdzić, iż pozyskanie kapitału obcego w formie kredytu bankowego niesie za sobą pewne ograniczenia, do których można zaliczyć przede wszystkim posiadanie zdolności kredytowej. Dzięki przeprowadzonej analizie finansowej i ekonomicznej firmy „X” oraz zweryfikowaniu uzyskanych danych z kryteriami stosowanymi w banku „Z” należy stwierdzić, że uzyskanie kredytu bankowego nie jest prostym procesem.

Presented paper was aimed to determine the role of outside capital in the company "X" and to describe the process of raising this capital in the bank "Z". To carry out this analysis was possible through the use of literature referring to the management of the company, financial analysis and banking. Conducted analysis was based on financial data of the company “X”. This thesis presented sources of raising capital in the enterprise and an influence of this capital on the condition and business progress. Second aim of this thesis was evaluation of the financial condition of the company “X”, which was conducted for the purpose of determining the credit rating. The credit rating is the main criterion deciding about granting a bank loan. The final analyze of the credit rating was based on criteria applied by the bank “Z”. Being based on used literature and data received during analysis, one should state, that outside capital, including a bank loan, constitutes the important source of financing the equity of company, without which many of them wouldn't be able to function. We should state that raising the outside capital in the form of bank loan is carrying certain limitations behind itself - above all having a credit rating. Thanks to the conducted economic and financial analysis of the company "X" and verifying collected data with the criteria applied by the bank “Z” one should state, that getting a bank loan isn't a straight process.
Significance of a bank loan in financing the activity of the company and its credit rating
Keywords: kredyt; kapitał obcy; zdolność kredytowa; ryzyko bankowe; sprawozdanie finansowe; analiza finansowa; analiza wskaźnikowa; credit; outside capital; credit rating; bank risk; financial report; financial analysis; ratio analysis