Czynnik płacowy jako instrument procesu motywacyjnego w opinii pracowników wybranych firm Sądecczyzny - Leśniak Agnieszka (My University, 2005)
Jednym z powodów, dla którego ludzie podejmują pracę jest wynagrodzenie, które jest ważnym i skutecznym motywatorem do efektywnej pracy. Następnym jest to, że różni pracownicy mają różne potrzeby i oczekiwania, dlatego wynagrodzenie pieniężne jest najlepszym sposobem na to, aby te potrzeby zostały w idealny sposób zaspokojone. Wysokość płacy decyduje o tym, na ile pracownik jest doceniany przez pracodawcę, dlatego kwota pieniężna jest często środkiem komunikacji pomiędzy pracodawcą a pracownikiem oraz dowartościowaniem jego osoby, co powoduje, że pracownik jest zdolny do większego zaangażowania w tym co robi oraz motywuje do pracy. Również pieniądz tj. wynagrodzenie, stanowi istotny czynnik w budowaniu poczucia bezpieczeństwa i stabilności. Wynagrodzenie i to w jaki sposób pracownik jest motywowany do pracy jest kluczem do efektywnej pracy zatrudnionych ludzi, oraz dobrze funkcjonujący system wynagrodzeń pozwoli sprawnie działać i funkcjonować firmie. Celem niniejszej pracy jest próba przedstawienia wynagrodzenia, jako najlepszego motywatora do wydajnej i efektywnej pracy ze strony pracownika.
Keywords: wynagrodzenia; zarządzanie zasobami ludzkimi; płace; motywowanie pracowników; kierowanie; wartościowanie pracy