Potoczek, NataliaWiesiak, Piotr2013-11-212013-11-212010-07-01http://hdl.handle.net/11199/1667Celem ogólnym pracy jest identyfikacja systemów zarządzania jakością w firmach łańcucha żywnościowego oraz ich efektów finansowych. Realizacja celu pracy na poziomie teoretycznym znajduje się w rozdziałach: pierwszym i drugim, natomiast realizacja pracy na poziomie empirycznym przedstawiona została w ostatnim rozdziale, gdzie za pomocą badania dokumentów firmy, zostanie zweryfikowana teza – wprowadzenie HACCP wpłynęło na poprawę wyników finansowych firmy „Janex” spółka jawna. Firma „Janex”, która wprowadzając system zarządzania jakością osiągnęła wiele korzyści, poczynając na spadku kosztów produkcji, poprawę komunikacji i współpracy w przedsiębiorstwa, kończąc na zwiększeniu się zysku, czyli poprawie wyników finansowych podmiotu. Przyszły rozwój systemów zarządzania jakości w spółce „Janex” stoi jednak pod znakiem zapytania. Pomimo korzyści jakie niesie za sobą wprowadzanie systemów, polskie przedsiębiorstwa wycofują się z ich wdrażania ze względu na wysokie nakłady, jakie związane są z wprowadzaniem nowej normy projakościowej. Zwiększone nakłady to jednak nie jedyny czynnik jaki firmy zmuszone są ponieść ze względu ma wprowadzanie nowego systemu. Wyżej wymienione koszty muszą znaleźć swoje odbicie w cenie produktu, co przy tak licznej konkurencji na rynku spożywczym i bardzo elastycznym popycie nabywców odbije się spadkiem sprzedaży. Efektem tego zjawiska może być fakt, że nasze przedsiębiorstwo będzie produkowało wyroby o bardzo wysokiej jakości jednak będzie miało problemy z ich sprzedażą.pllicencja niewyłącznazarządzanie przez jakośćTotal Quality Management (TQM)system zarządzania jakościąHazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)Zarządzanie systemami jakości w branży spożywczej w małych i średnich przedsiębiorstwach na przykładzie „Janex” Spółka Jawna.Managing Quality Systems in the Food Industry in the Small and Medium-Sized Enterprises on the Example of “Janex” General PartnershipbachelorThesis2013-11-21