Informatyczne metody zarządzania funduszami europejskimi na przykładzie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - Sterkowicz, Marcin (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie procesu, jaki towarzyszy przydzieleniu pomocy finansowej pochodzącej z funduszy Unii Europejskiej. Aby dokładnie zobrazować całość przepisów, procedur i postępowań związanych z tego typu działaniem oparto się na ściśle konkretnym przykładzie. Do tego celu bardzo dobrze nadaje się program płatności bezpośrednich, realizowany w Polsce przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Ten zakres dofinansowań dotyczy w naszym kraju znaczącej liczby mieszkańców, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Z tej pomocy korzysta około 1,4 miliona mieszkańców Polskich wsi. Codziennie spotykamy się z działalnością rolników, którzy dostarczają podstawowe produkty żywnościowe do Polskich domów. Warto skupić się w jaki sposób Unia Europejska stara się pomóc tej grupie społecznej w modernizacji swoich gospodarstw i polepszenia ich pozycji finansowych. W niniejszej pracy przedstawiono informacje o instytucji, jaką jest Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, o jej zakresie działania oraz programach jakie realizuje. Zaprezentowano jej historię od utworzenia do osiągnięcia statusu jaki posiada obecnie. Głównym problemem, który starano się zaprezentować jest wykorzystanie technologii informatycznych wspomagających proces przyznawania dotacji. Zaprezentowano historię przedsięwzięcia budowy wewnętrznego systemu informatycznego, jego strukturę, wymagania oraz cały przebieg obsługi dokumentów od złożenia wniosku do wypłaty dofinansowań. Ponadto przedstawiono całość działań, które muszą być wykonane by uzyskać dofinansowanie, począwszy od wymagań, jakie muszą spełnić wnioskodawcy poprzez obowiązki pracowników Agencji, kończąc na otrzymaniu dotacji. Praca ta ma również na celu wskazanie słabych i mocnych stron całego obowiązującego teraz procesu wypłaty tego dofinansowania, zarówno podczas obsługi w systemie informatycznym, jak również poza nim. Poza tym przedstawiono wizję oraz pomysły, których zastosowanie miało by na celu uproszczenie całego procesu oraz ułatwienie pracy rolnikom, wnioskującym o pieniądze, a także pracownikom Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
IT methods of management of European funds as exemplified by Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Keywords: fundusze Unii Europejskiej; Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa; system informatyczny