Analiza wykorzystania środków unijnych w finansowaniu przedsięwzięć inwestycyjnych jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Dębica - Gruszka, Aneta (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie i próba analizy działań będących w gestii samorządu terytorialnego, zwłaszcza dotyczących sfery finansowej, dzięki którym następuje realizacja zadań, również przy wykorzystaniu unijnych programów operacyjnych, w ramach których są pozyskiwane środki finansowe umożliwiające jednostkom samorządu terytorialnego podejmowanie i realizowanie zamierzonych celów zawiązanych z różnego rodzaju lokalnymi przedsięwzięciami inwestycyjnymi. Praca składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym omówiona została istota funkcjonowania samorządu terytorialnego z uwzględnieniem struktury samorządowej. Rozdział ten zawiera także charakterystykę gminy, jako podstawowej jednostki samorządu. W drugim rozdziale scharakteryzowano finansowe aspekty dotyczące funkcjonowania gminy: budżet, źródła dochodów uzyskiwanych przez gminę oraz dodatkowe źródła, z których gmina może korzystać. Rozdział trzeci w całości poświęcono funduszom unijnym oraz programom operacyjnym, z których mogą korzystać lokalne samorządy. Przedstawiono także system wdrażania i warunki korzystania z programów jakimi dysponuje Unia Europejska. W czwartym rozdziale przestawiono krótką charakterystykę gospodarki finansowej gminy Dębica w latach 2007-2010, oraz podjęto próbę analizy wykorzystania pozyskanych środków unijnych jako źródła współfinansującego inwestycje zrealizowane przez gminę na przestrzeni ostatnich lat. W pracy została wykorzystana dostępna literatura przedmiotu, akty prawne, źródła internetowe oraz udostępnione przez gminę Dębica materiały.
Analisis of the use of EU funds in financing investment projects of local government unit exemplified by Dębica
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; fundusze unijne; analiza; finansowanie inwestycji w gminie