Kredyt jako źródło finansowania inwestycji mieszkaniowych na przykładzie banku PKO BP S.A. - Ćwik Arkadiusz (My University, 2002)
Działalność banków to transformacja kwot składanych w nich jako depozyty na kredyty i pożyczki wydawane następnie osobom o nie ubiegającym się. Istotne jest to, w jaki sposób bank, w tym przypadku bank PKO BP S.A., może mieć wpływ na kształtowanie bieżącej koniunktury mieszkaniowej również poprzez atrakcyjność i różnorodność wydawanych kredytów. Mimo, że trudno jest w odniesieniu do jednego tylko banku mówić o całym rynku mieszkaniowym, to jednak nie ulega wątpliwości, że ciekawa oferta tegoż banku może mieć fenomenalny wpływ na całokształt działalności kredytowej banków w obszarze inwestycji mieszkaniowych w Polsce. Praca ta ma na celu wskazanie przede wszystkim na czym polega kredytowa działalność banków, formy ryzyka, jakie podejmują banki w związku z nią oraz kredyty, jakie oferują klientom na poczet zakupów mieszkań. Celem jest zatem dostrzeżenie, jak bank PKO BP S.A. może wpływać na rynek kredytowy w Polsce oraz jak same kredyty tak dla społeczeństwa, jak i dla banków są formą inwestycji.
Keywords: kredyty; gospodarka rynkowa; zabezpieczania kredytów; banki; ryzyko bankowe; umowy kredytowe; zdolność kredytowa; Bank PKO BP S.A.; inwestycje mieszkaniowe