Ocena atrakcyjności gminy Borzęcin - Kordek, Jolanta (My University, 2010)
Celem pracy było rozpoznanie, w jaki sposób gmina Borzęcin jest atrakcyjna dla mieszkańców, a w jaki dla odwiedzających. Pisząc pracę opierano się na literaturze fachowej, a także wykorzystano materiały udostępnione przez Urząd Gminy, m.in. Strategię Rozwoju Gminy Borzęcin, dane ze spisu powszechnego. Pomocne okazały się też materiały zgromadzone w prasie lokalnej wydawanej co kwartał przez gminę Borzęcin. Do realizacji celu pracy przeprowadzono badania w oparciu o ankietę. Wyniki badania stały się podstawą do przeprowadzenia analizy SWOT. Analiza dotyczyła oceny atrakcyjności gminy Borzęcin. Uzyskany w zrealizowanym badaniu obraz atrakcyjności gminy Borzęcin jest dosyć zróżnicowany, jednak występuje przewaga ocen średnich i dobrych. Pojawiają się w nim zarówno elementy bardzo pozytywne, ale również takie, które powinny zaniepokoić i pobudzić do działania. Ogólny obraz, który wyłania się z materiału badawczego pozwala sformułować kilka bardzo istotnych spostrzeżeń. Należy podkreślić zdecydowanie dobrą ocenę atrakcyjności, zarówno jako miejsca zamieszkania jak i miejsca tymczasowego pobytu. Jest to bardzo istotny element, który kształtuje ogólny obraz gminy.
Evaluation of the attractiveness of Borzęcin commune
Keywords: gmina; atrakcyjność turystyczna; rekreacyjne walory środowiska; atrakcyjność regionu