Zasady doboru i stosowania środków ochrony indywidualnej dla pracowników budowlanych na podstawie Przedsiębiorstwa Handlowo Usługowego „LAGO” - Olesik, Agnieszka (My University, 2012)
Celem tej pracy jest zapoznanie się z pojęciem środków ochrony indywidualnej, technikami doboru i stosowania środków ochrony indywidualnej. W rozdziale pierwszym przedstawiono wszelkie uregulowania prawne, które związane są ze stosowaniem środków ochrony indywidualnej. Przedstawiono w skrócie zagrożenia występujące na placach budowy a co za tym idzie, również obowiązki pracowników i pracodawców, na których spoczywa brzemię odpowiedzialności za narzędzia, pomieszczenia pracy, środki ochrony czy też odzież ochronną. Rozdział drugi został poświęcony charakterystyce środków ochronny indywidualnej. W rozdziale tym dokładnie opisano kategorie i typy środków ochrony, sposób oznakowania, metody ergonomicznego projektowania środków ochrony indywidualnej. Rozdział ten został również poświęcony etapom projektowania. Od konsultacji z klientem poprzez projektowanie, tworzenie szablonów do składowania na magazynie. Rozdział trzeci opisuje historię Przedsiębiorstwa Handlowo Usługowego LAGO, dzięki któremu możemy dokładniej przyjrzeć się metodom doboru środków ochrony indywidualnej. W ostatnim rozdziale oceniono skuteczność stosowania środków ochronny indywidualnej. Przedstawiono także ankietę przeprowadzoną wśród pracowników firmy LAGO. Praca zakończona została przedstawieniem wyników Państwowej Inspekcji Pracy w zakresie nadzoru rynku środków ochrony indywidualnych. Możemy zapoznać się z przedstawionymi nieprawidłowościami jakie wykazała kontrola rynku środków ochrony indywidualnej oraz przyczynami tych nieprawidłowości.
Rules for selection and use of personal protection equipment by construction workers of LAGO, a trading and construction company
Keywords: BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); bezpieczeństwo; środowisko pracy; środki ochrony indywidualnej; budownictwo