Znaczenie wykresów Gantt’a w procesie zarządzania projektem na przykładzie projektu zorganizowania Międzynarodowego Meczu Przyjaźni Polska – Rosja w hokeju na lodzie - Przybyłowicz, Natalia (My University, 2011)
Niniejsza praca podkreśla znaczenie wykorzystania diagramów Gantta jako narzędzia zarządzania projektami. Pierwszy rozdział jest poświęcony podstawowym zagadnieniom zarządzania projektami. Kolejny rozdział koncentruje się na inicjowaniu, definiowaniu, planowaniu oraz kontrolowaniu przebiegu projektu. W ostatnim rozdziale części teoretycznej omówiona jest geneza powstania i założenia teoretyczne wykresów Gantta, ich wykorzystanie w procesie zarządzania projektami, a także zalety, słabości i modyfikacje wykresów. Część praktyczna przedstawia analizę wykorzystania diagramów Gantta w procesie zarządzania na przykładzie projektu zorganizowania Międzynarodowego Meczu Przyjaźni Polska-Rosja w Hokeju na Lodzie, który odbył się 10.09.2009 roku. Z pracy wynika, że zastosowanie diagramów Gantta w zarządzaniu projektem daje wymierne korzyści jako poręczne narzędzie do planowania i kontroli przebiegu projektu oraz wykorzystania zasobów, np. wykresy pomagają ustalić najbardziej efektywną, z punktu widzenia osiągania celów projektu i wykorzystania zasobów, kolejność wykonywania działań oraz kontrolować rzeczywiście otrzymywane wyniki z zaplanowanymi.

The present dissertation stresses the importance of the Gantt charts as a successful tool for project management. The first chapter contains basic information on project management and projects, such as definitions of a project, different types of projects, the project’s lifecycle. The next chapter’s purpose is to present the four phases of every project: initiating a project, its defining, planning and controlling. The last chapter of the theoretical part of this dissertation discusses the history, methodology and modifications of the Gantt charts. The practical part exemplifies the use of the Gantt charts in managing the organization of The International Polish-Russia Ice-Hockey Game of Friendship, which took place on the 9th of September 2009. The study shows that the use of Gantt charts in project management provides tangible benefits as a handy tool for planning and controlling the course of the project and use of resources, e.g.: Gantt charts help to determine the most effective (in terms of achieving the objectives of the project and use of resources) sequence of actions and to control the accordance of actual results with the plan.
The importance of Gantt charts in process of project management in the case of the project of organisation of the International Friendship Ice Hockey Game Poland – Russia
Keywords: wykresy Gantta; zarządzanie projektami; projekt; planowanie; kontrola; hokej; Gantt charts; project management; project; planning; controlling; hockey