Wybrane elementy zarządzania kadrami na przykładzie Polkomtel S.A. - Sarama Maciej (My University, 2002)
Celem pracy jest przedstawienie znaczenia zarządzania zasobami ludzkimi, a w szczególności zarządzania kadrami na przykładzie działalności firmy POLKOMTEL S.A. Zaprezentowano współczesne orientacje w zarządzaniu personelem, najnowsze tendencje w zarządzaniu zasobami ludzkimi, eksponując miejsce polityki personalnej w strukturze zarządzania firma i modele polityki personalnej, jak również genezę i filozofię zarządzania zasobami ludzkimi w organizacji. Przedstawiono miejsce i rolę zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie, funkcje zarządzania zasobami ludzkimi, wraz z modelami strategicznymi. Wyjaśniono pojęcie zarządzania kadrami i jego cele, jak również przesłanki przemawiające za potrzebą planowania kadr, czynniki określające potrzeby kadrowe oraz procedury stosowane przy planowaniu kadr. Omówiono znaczenie i metody kształcenia pracowników i system oceniania ich pracy. Zaprezentowano analizę i ocenę funkcjonowania działu kadr w firmie Polkomtel S.A., przede wszystkim polityki, jaką prowadzi w stosunku do czynnika ludzkiego w organizacji, jej potrzeby rekrutacyjne i szkoleniowe, metody doboru kadry, jak również ocenę zatrudnionych pracowników.
Keywords: zarządzanie; zarządzanie zasobami ludzkimi; polityka personalna firmy; rozwój kadr; system ocen okresowych pracowników; szkolenia