Psychologiczne źródła i modyfikatory stresu menedżerskiego wśród menedżerów Hali Handlowej „Gorzków” w Nowym Sączu - Gawlik, Natalia (My University, 2012)
Stres menedżerski jest na tyle istotnym zjawiskiem psychosomatycznym, że warto pogłębić wiedzę na jego temat i na tej podstawie poszukiwać jego źródeł i przejawów. Źródłem stresu są najczęściej: presja czasu i odpowiedzialność związana z zarządzaniem firmą. Praca magisterska zawiera treści merytorycznie ściśle powiązane z częścią badawczą. Sformułowany został problem, cele i hipotezy badawcze, które następnie były weryfikowane. Badania zostały przeprowadzone wśród menedżerów Hali Handlowej Gorzków w Nowym Sączu, przy pomocy narzędzia badawczego w postaci kwestionariusza ankiety. Anonimowe ankiety zostały rozdane wszystkim kierownikom tego przedsiębiorstwa. Wyniki przeprowadzonych badań potwierdziły założone przeze mnie hipotezy. Głównym czynnikiem wywołującym stres u menedżerów jest szybkie tempo pracy, a także odpowiedzialność, ale również słaba komunikacja w firmie. Kierownicy posiadając elementarną samowiedzę i znając źródła stresu menedżerskiego, lepiej mogliby stres redukować i w ten sposób modyfikować jego przebieg. Dla większości menedżerów najczęstszą metodą radzenia sobie ze stresem, jest uprawianie sportów i rozwijanie hobby. Z kolei techniki relaksacyjne, ćwiczenia oddechowe, wizyty u terapeutów nie są im dobrze znane, ponieważ pochłonięci są swą pracą. Myślę, iż nie mają także nawyków związanych z relaksacją oddechową, aby systematycznie redukować napięcia psychosomatyczne.

Managerial stress is such a fundamental psychosomatic phenomenon, that it is worth broadening knowledge about it and basing on that knowledge searching for its roots and symptoms. The sources of stress are mostly pressure of time and responsibility connected with company management. This thesis contains essential facts strongly connected with the research part. The problem, the goals and the research hypotheses of the thesis were expressed. Next these hypotheses were verified. The research was done among the managers of Hala Handlowa Gorzków in Nowy Sącz using a research tool, which was questionnaire. Anonymous survey forms were distributed among all managers working in this company. The results of the research approved the hypotheses which I had assumed. The main cause of managerial stress is high pace of work, responsibility and also poor communication among workers in the company. If managers possessed elementary self-knowledge and knew the sources of managerial stress, they could reduce stress and modify its process. The most common methods of dealing with stress applied by the interviewed managers are doing sports and taking up hobbies whereas relaxing techniques, breathing exercises, therapeutic consultations are not very well known, because the managers are absorbed in their work. In my opinion, they are not in the habit of breathing relaxation, which could help reduce psychosomatic tension.
Psychological sources and modificators of managerial stress characteristic for managers working in Hala Handlowa "Gorzków" in Nowy Sącz
Keywords: stres; stres menedżerski; stresor; komunikacja; asertywność; temperament; kompetencje; ankieta; stress; managerial stress; stressor; communication; assertiveness; temperament; competence; survey