Analiza stylów kierowania na przykładzie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Nowym Targu - Ebert Kinga (My University, 2007)
Metody i techniki zarządzania są obecnie coraz częściej wdrażane w nowych pozabiznesowych dziedzinach – w organizacjach zajmujących się usługami niezarobkowymi (non- profit), edukacyjnymi, w jednostkach samorządu. Placówki oświaty coraz częściej sięgają po narzędzia właściwe dla zarządzania biznesowego, po to aby usprawnić funkcjonowanie szkół oraz zapewnić ich rozwój. Powstaje zatem pytanie – jakie style zarządzania są najbardziej charakterystyczne dla dyrektorów szkół oraz czy mają ona jakieś charakterystyczne cechy? Właśnie to pytanie stanowi podstawową problematykę niniejszej pracy.
The analysis of managing styles on example Zespół Szkół Ekonomicznych in Nowy Targ
Keywords: rola kierownika; tworzenie modelu kierowniczego; teorie kierowania; przywództwo; teorie grupowe; koncepcje stylu kierowania; zarządzanie zasobami ludzkimi; zarządzanie w szkole; dyrektor szkoły