Wykorzystanie Europejskiego Funduszu Społecznego na rozwój kadr szansą dla finansowania szkoleń pracowników - Czop Gabriela (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie znaczenia zagadnień rozwoju zasobów ludzkich poprzez szkolenie w zarządzaniu firmą, ze szczególnym uwzględnieniem możliwości, jakie daje skorzystanie z dofinansowania ze środków pomocowych Unii Europejskiej. Głównym problemem badawczym jest próba udzielenia odpowiedzi na pytanie: jaką rolę pełnią szkolenia w zarządzaniu zasobami ludzkimi we współczesnych firmach i czy wdrożone w Polsce programy pomocowe przewidują możliwość wsparcia przedsiębiorstw dofinansowaniem na cele szkoleniowe? W pracy przedstawiono rolę szkoleń pracowników w strategii personalnej nowoczesnej firmie. Opisano znaczenie zasobów ludzkich, istotę polityki personalnej w przedsiębiorstwie oraz istotę i znaczenie szkoleń dla zarządzania współczesną firmą. Dokonano wprowadzenia w tematykę funduszy unijnych - przedstawiono Narodowy Plan Rozwoju jako podstawa programowania pomocy ze środków UE oraz charakterystykę Sektorowych Programów Operacyjnych w Narodowym Planie Rozwoju na lata 2004-2006. Ponadto opisano zagadnienia związane z otrzymaniem pomocy dla małych i średnich przedsiębiorstw z funduszy unijnych oraz zagadnienia rozwoju kadr zatrudnionych w polskich przedsiębiorstwach do wymogów, jakie stawia Unia Europejska. Przedstawiono zagadnienia związane z rolą Europejskiego Funduszu Społecznego oraz wykorzystaniem środków z tego funduszu w finansowaniu programów operacyjnych, przewidzianych w Narodowym Planie Rozwoju na lata 2004-2006. EFS jest głównym źródłem finansowania Sektorowego Programu Operacyjnego „Rozwój Zasobów Ludzkich” – przedstawiono jego założenia oraz warunki ubiegania się o dofinansowanie projektów w ramach tego programu. Zaprezentowano możliwości ubiegania się o dofinansowanie szkoleń w ramach SPO „RZL” przez małą firmę – Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe „ADO”, prowadzące sklep internetowy i planujące przekształcenie swojej działalności w pasaż handlowy. Zmiana modelu funkcjonowania firmy i związana z nią potrzeba uzupełnienia wiedzy przez pracowników, jak też przeszkolenie nowych pracowników są główną zidentyfikowaną potrzebą firmy „ADO” i na tę właśnie działalność przedsiębiorstwo to może pozyskać środki z EFS w ramach SPO „RZL”.
The use of European Social Fund grants for training workforce as a means of co-financing trainings for employees
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; szkolenia; Europejski Fundusz Społeczny; Sektorowy Plan Operacyjny; dofinansowanie szkoleń