Specyfika działalności marketingowej na rynku telefonii komórkowej na przykładzie sieci Era - Święs, Ewelina (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest systematyka instrumentów marketingu-mix stosowanych przez przedsiębiorstwa na rynku telefonii komórkowej, stworzenie swoistego kompendium wiedzy na temat marketingu oraz pokazanie ich specyfiki w praktyce na przykładzie Sieci Era. Praca składa się z 5 rozdziałów. W pierwszym rozdziale poruszona została tematyka istoty marketingu, praw, zasad i funkcji jego stosowania. Przedstawiony został historyczny rozwój tej dziedziny, jak również obszary jej zastosowania. Dla pełnego zrozumienia rynku telefonii ruchomej istotne znaczenie ma poznanie specyfiki marketingu usług, która została w tej części omówiona. Przedmiotem drugiego rozdziału niniejszego opracowania jest przedstawienie instrumentów marketingu-mix stosowanych na rynku usług. Zostały one wyszczególnione, a następnie starannie scharakteryzowane. W trzecim rozdziale pracy omówiony został rynek telefonii mobilnej. Na początku przedstawiona została historia tej telefonii na świecie, a następnie jej geneza w Polsce. W opracowaniu poruszona została również stopniowa penetracja rynku telefonii komórkowej z podziałem na Polskę, kraje Unii Europejskiej oraz kraje Środkowej i Wschodniej Europy. Następnie przedstawione zostały preferencje konsumentów, którzy korzystają z usług na owym rynku. Czwarty rozdział poświęcony został historii, charakterystyce oraz specyfice Sieci Era. Omówione zostały instrumenty marketingu-mix, które dany Operator wykorzystuje w swojej działalności. Ostatni rozdział opracowania obejmie analizę wybranych działań marketingowych Sieci Era. Ukazana została metodologia zastosowanego badania ankietowego na temat postrzegania przez obecnych i potencjalnych klientów instrumentów marketingu-mix stosowanych przez Sieć Era oraz raport przedstawiający wyniki i wnioski z tego badania. Pracę napisano przy wykorzystaniu źródeł pierwotnych (przeprowadzona analiza z badania ankietowego) i wtórnych (dostępna literatura, raporty Urzędu Komunikacji Elektronicznej, informacje zawarte na oficjalnych stronach internetowych).
Specificity of marketing activities in the mobile market on the example of Era network
Keywords: marketing; marketing mix; marketing sieciowy; sieć bezprzewodowa; marketing usług; Sieć Era; telefonia komórkowa