Bariery rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie powiatu nowosądeckiego - Płachta, Anna (My University, 2010)
Praca niniejsza została poświęcona barierom jakie Małe i Średnie Przedsiębiorstwa z terenu powiatu nowosądeckiego napotykają na drodze rozwoju i działalności. Założono następujące hipotezy badawcze: 1) „Bariery rozwoju sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce są bardzo różnorodne i w bardzo dużym stopniu utrudniają i spowalniają wzrost tych przedsiębiorstw na rynku”. 2) „Istotny wpływ na eliminowanie barier w rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw mają władze lokalne, przede wszystkim gminy”. Aby jednak móc rozpatrywać kwestię wzmiankowanych barier należało odnieść się do teoretycznych aspektów prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce oraz do obowiązującej definicji Małego i Średniego Przedsiębiorcy. W pracy ankietą posłużono się w celu zbadania na jakie bariery natrafiają małe i średnie przedsiębiorstwa w zakresie prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej. Pytania w ankiecie zostały sformułowane w sposób zamknięty. Uzyskane odpowiedzi zostały przedstawione w formie graficznej. Ankieta została przeprowadzona z właścicielami małych i średnich przedsiębiorstw oraz z członkami ich organów zarządzających z terenu powiatu nowosądeckiego. Rozesłano 100 ankiet do przypadkowo wybranych przedsiębiorców. Małe i średnie przedsiębiorstwa ograniczone różnymi barierami oraz dysponując niewielkimi zasobami finansowymi, aby uczestniczyć w grze rynkowej muszą jednak inwestować i rozwijać się. Ich właściciele muszą być kreatywni i twórczy w poszukiwaniu nisz rynkowych. Wszystko to powoduje, że od początku lat dziewięćdziesiątych małe i średnie przedsiębiorstwa odgrywają znaczącą rolę w gospodarce państwa. Niektórzy naukowcy i praktycy określają ten fenomen gospodarczy, nazywając małe i średnie przedsiębiorstwa „lokomotywami procesu transformacji polskiej gospodarki”.
The barriers of small and medium companies' developmend on the basis of nowosądecki district
Keywords: rozwój przedsiębiorstwa; bariery przedsiębiorczości; bariery rozwojowe; Małopolska