System motywacyjny a zadowolenie pracowników Sanatorium Uzdrowiskowego "Hutnik" - Zaremba, Joanna (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest analiza systemu motywowania pracowników w konkretnej organizacji, jaką jest sanatorium ”Hutnik”, oraz jego związek z ich zadowoleniem z pracy. Badania zostały przeprowadzone w Sanatorium Uzdrowiskowym „Hutnik”, w Szczawnicy, na ul. Połoniny 13. Jako narzędzie badań wykorzystano kwestionariusz ankiety. Kwestionariusz wypełniło 30 osób z pośród 65 zatrudnionych pracowników. Respondenci stanowili grupę zróżnicowaną ze względu na wiek, płeć, wykształcenie, oraz wykonywany zawód. Przeprowadzone badania nie potwierdziły do końca słuszność postawionej hipotezy głównej, która brzmiała: W Sanatorium Uzdrowiskowym „Hutnik” z zadowoleniem pracowników w największym stopniu związane są motywatory pozapłacowe. Analiza wyników badań ankietowych pozwala stwierdzić, że przede wszystkim, pracowników badanej organizacji motywują finansowe elementy wynagradzania. Pieniądze w największym stopniu związane są z zadowoleniem pracowników niż pozapieniężne formy wynagradzania. Kolejna postawiona hipoteza brzmi: Z zadowoleniem pracowników w największym stopniu jest związana możliwość ciągłego kontaktu z ludźmi. Wyniki badań nie potwierdzają słuszność tej hipotezy. Hipoteza kolejna jest następująca: Z zadowoleniem pracowników w większym stopniu związane jest poczucie stabilizacji i bezpieczeństwa niż motywatory pieniężne. Również i ta hipoteza okazała się postawiona niesłusznie. Ostatnia postawiona hipoteza brzmiała: Z zadowoleniem pracowników silnie związana jest możliwość podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Również i słuszność tej hipotezy nie sprawdziła się.

The purpose of this thesis is to analyze the employee motivation system in a particular company, namely „Hutnik”sanitarium and to elaborate on the connection between this system and employee satisfaction. The research was carried out in the sanitarium Hutnik in Szczawnica on Połoniny 13 street. The research tool was a survey. 30 out of 65 employed filled out the survey. The respondents constituted a differentiated group based on age, sex, education and profession. The conducted research did not entirely prove the rightness of the main hypothesis which was „ In the Hutnik sanitarium the non-financial motivators had the greatest connection with employee satisfaction”. The results analysis allows to state that, above all, the employees of this company are motivated by financial remuneration. Money is connected with employee satisfaction to a greater degree than non-financial forms of reward. Another hypothesis is the following: „The possibility of a constant contact with people is connected with employee satisfaction to the greatest extent.” The results analysis does not prove the rightness of this hypothesis. Another hypothesis is: „ The perception of stability and safety is connected with employee satisfaction to a greater extent than financial incentives.” Also this hypothesis did not turn out right. The last hypothesis was: „ The possibility to enhance professional qualifications is tightly related to employee satisfaction.” In this case the hypothesis was again not right.
Incentive system and employee satisfaction Hutnik
Keywords: motywacja; system motywacyjny; motywatory pieniężne; motywacje pozapłacowe; zadowolenie; motivation; motivation system; financial incentives; non-financial incentives; satisfaction