Margaret Thatcher - ideologia konserwatyzmu - Pasionek Urszula (My University, 2007)
Skutki reform lat osiemdziesiątych oraz nieprzerwanie ciężka praca Thatcher doprowadziły do niebywałego w tamtych czasach wzrostu gospodarczego. Spadek inflacji, sukcesywne podnoszenie się stopy życia przeciętnego Brytyjczyka zaowocowało wygranymi w kolejnych wyborach. Thatcher przez jedenaście lat pełnienia funkcji premiera doprowadziła do sprywatyzowania największych państwowych niewydajnych molochów. Poziom, na jaki Thatcher wyniosła swój kraj, stał się nieosiągalnym dla większości powojennych państw. Jej drastyczne „zaciskanie pasa”, okrajanie wydatków publicznych, poskutkowało po paru latach tym, że mogła się pochwalić jednym z najmocniejszych budżetów Europy. To, co udało się jej dokonać było gospodarczym cudem. Nie ma wątpliwości, że dla wszystkich, niepopierających jej obserwatorów życia polityczno - gospodarczego Wielkiej Brytanii jej niebywały sukces zmienił już na zawsze poglądy mówiące o jednym dobrym sposobie na ożywienie upadającej gospodarki. Niniejsza praca ukazuje nie tylko gospodarcze osiągnięcia Margaret Thatcher. Jej celem jest również ukazanie fenomenu kobiety, która będąc na pozór mało wrażliwa na potrzeby ludzi, sprawiła, że w połowie lat osiemdziesiątych Brytyjczycy zaczęli się częściej uśmiechać. Wartości, w które wierzyła, nigdy jej nie zawiodły. Zawsze pomagały jej dokonać wyboru miedzy dobrem a złem. Jak sama mówiła, tego właśnie nauczyła się w rodzinnym domu, to ukształtowało jej pogląd na świat i potrzeby samorealizowania się każdego z osobna. Jej walka z interwencjonizmem państwowym była skierowana przede wszystkim w poczucie godności i indywidualności każdego człowieka. Nauczona w domu ponoszenia odpowiedzialności za swoje czyny, wierzyła, że jeżeli każdy człowiek nauczy się sam za siebie odpowiadać, życie wszystkich ludzi będzie lepsze i wartościowsze. Idea konserwatyzmu, jaką już z domu wyniosła Thatcher, opierała się na wierze w człowieka i jego talenty. Wierzyła, że wykorzystując zdolności wszystkich można stworzyć wielki dobry świat.
Margaret Thatcher – ideology of conservatism
Keywords: tchatcheryzm; toryzm; konserwatyzm brytyjski; konserwatywna filozofia społeczeństwa; Margaret Thatcher