Wpływ stresu na efektywność wykonywanej pracy oraz relacje interpersonalne jako źródło stresu na przykładzie pracowników Sądu Rejonowego w Gorlicach - Bodak, Lucyna (My University, 2010)
Celem pracy było zbadanie, jakie czynniki stresogenne wpływają na efektywność wykonywanej pracy oraz czy relacje interpersonalne mogą być źródłem stresu dla pracowników Sądu Rejonowego w Gorlicach. Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny i składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym scharakteryzowano kulturę organizacyjną – również jako źródło stresu oddziałujące na pracownika, składniki organizacji, podział oraz funkcje. Rozdział drugi poświęcony jest wartościowaniu pracy. Opisano sumaryczne i analityczne metody wartościowania pracy. Rozdział trzeci dotyczy problemu stresu. Przedstawiono stresory jakie występują w środowisku pracy, opisano stadia rozwoju stresu oraz wskazano jakie czynniki osobowościowe są bardziej narażone na stres. Opisano również zależność pomiędzy pobudzeniem emocjonalnym a poziomem wykonywania zadań oraz jakie są konsekwencje długo działającego stresu. Dopełnieniem części teoretycznej jest cześć badawcza zawarta w czwartym rozdziale. Problemy badawcze: 1.Czy stres wpływa na efektywność wykonywania obowiązków służbowych przez pracownika Sądu Rejonowego w Gorlicach? 2.Czy relacje interpersonalne wywołują emocje, które doprowadzają do powstania sytuacji stresowych. Do przeprowadzenia badań wykorzystano kwestionariusz ankiety, którą przeprowadzono na sześćdziesięciu pracownikach Sadu Rejonowego w Gorlicach. Badania potwierdziły, że stres jest nieodłącznym elementem naszego życia, także zawodowego.
Stress as a factor of work effectiveness interpersonal relationships as a stress source, the case of Gorlice District Court employees
Keywords: kultura organizacyjna; wartościowanie pracy; stres w pracy