Tworzenie i funkcjonowanie marki dziecięcej na podstawie czapek Tutu firmy Eta - Hudyka, Aleksandra (My University, 2008)
W pracy przedstawiona została problematyka tworzenia i funkcjonowania marki dziecięcej. Opisywana w pracy marka dziecięca jest szczególnym rodzajem marki, która ma swoje wymagania i ograniczenia. Szczególni są także potencjalni klienci takiej marki, mają zróżnicowane potrzeby i preferencje, są niezwykle wymagający, ale także potrafią być bardzo lojalni i przywiązani. Praca składa się z dwóch części: teoretycznej i empirycznej. W części teoretycznej znalazły się dwa rozdziały na temat istoty i znaczenia marki dla przedsiębiorstwa oraz funkcjonowania konsumenta na rynku. W części empirycznej pracy również znalazły się dwa rozdziały: o przedsiębiorstwie Eta i jego dziecięcej marce „TUTU” oraz o jej zarządzaniu. W rozdziale trzecim przedstawiono firmę Eta, jej powstanie, rozwój i pozycję konkurencyjną oraz strukturę marketingu mix. Rozwinięto także temat zarządzania marką pisząc o niej, jako o składniku portfela marek firmy Eta oraz o samej marce „TUTU”, jej powstaniu i rozwoju. Rozdział piąty zawiera analizę marki i jej klientów, przedstawiono charakterystykę klientów na podstawie grupy docelowej oraz analizę SWOT marki „TUTU”. Rozwinięto także temat rozwoju marki pisząc o potencjale rynku produktów firmy Eta i szansach jego rozwoju, o rozciąganiu marki oraz o rozwoju przez zakup marki konkurencyjnej.
The creation and functioning of a children’s brand as exemplified by “Tutu” caps manufactured by the Eta company
Keywords: marka produktu; marka; konsument; dzieci; zarządzanie marką