Nowe trendy na rynku usług finansowych i świadomość konsumencka w tym zakresiena podstawie badania empirycznego przeprowadzonego na grupie mieszkańców powiatu nowosądeckiego. - Poręba, Karolina (My University, 2010)
Celem głównym niniejszej pracy jest ocena, w oparciu o opinie mieszkańców powiatu nowosądeckiego, świadomości zmian jakie zachodzą w sektorze finansowym i ustalenie czy te zmiany ich dotyczą. Praca składa się z czterech części opisujących podaną tematykę. Trzy pierwsze rozdziały stanowią analizę teoretyczną rynku usług finansowych w oparciu o dokonany przegląd literatury. Natomiast ostatni czwarty rozdział pracy przedstawia analizę badań empirycznych przeprowadzonych na grupie mieszkańców powiatu nowosądeckiego. Podsumowując wyniki przeprowadzonych obserwacji ze źródeł wtórnych oraz analiz źródeł pierwotnych można stwierdzić, że wybrane przejawy zmian zachodzących na rynku usług finansowych nie rozwijają się dynamicznie, gdyż ludzie nie są świadomi tych zmian i one ich nie dotyczą. Jednak w bardzo małej grupie osób zarysowała się tendencja wskazująca na zapoczątkowanie pozytywnych zmian, które będą nadal kontynuowane. Sektor usług finansowych zalicza się do najszybciej rozwijających się sektorów w gospodarce. Ożywienie gospodarcze przyczyniło się do rozkwitu miast, co w konsekwencji zaowocowało powstaniem instytucji bankowych. To właśnie właściciele banków odegrali znaczącą role w gospodarce i polityce kraju. Już od samego początku były to nie tylko instytucje dla ludzi zamożnych, ale także dla tych uboższych powstały tak zwane banki pobożnych. Od zarania dziejów banki pośrednią w przepływie środków pieniężnych, oraz wykonują określone czynności. Natomiast system bankowy obejmuje całokształt instytucji bankowych. Najważniejszą funkcję pełni Bank Centralny, który jest bankiem banków. W dzisiejszych czasach biorąc pod uwagę charakter obsługiwanych klientów banki swoją działalnością odpowiadają ich indywidualnym potrzebom.
New trends in the financial markets and their perception from customers' perspective. The survey of people from Nowy Sącz county.
Keywords: usługi finansowe; system bankowy; sektor finansowy; obsługa klienta; bankassurance; sekurytyzacja aktywów; hipoteka; restrukturyzacja banków