Wykorzystanie technologii Flash w witrynie biura podróży - Węglarz Tomasz (My University, 2003)
Sektor usług turystycznych na świecie rozwija się w szybkim tempie. Prognozy Światowej Organizacji Turystyki przewidują systematyczny wzrost przychodów tej branży, co stwarza przedsiębiorstwom działającym na tym rynku znakomite warunki do inwestowania i rozwoju. Lata dziewięćdziesiąte XX wieku stały pod znakiem rewolucji, którą był Internet. Masowy dostęp do sieci umożliwił powstanie nowej gałęzi handlu, wykorzystującej to medium, pod nazwą e-biznes. Elektroniczny handel zmienił dotychczasowy punkt widzenia na zarządzanie firmą, kontakty z klientami i partnerami. Dał możliwość zmniejszenia kosztów działalności przedsiębiorstwa, usprawnienia kontaktów z klientami, a tym samym zwiększenia konkurencyjności. Medium to jest wykorzystywane coraz częściej przy sprzedaży usług turystycznych. Internetowe biura podróży na Zachodzie są źródłem stale rosnących przychodów. W Polsce rynek ten dopiero zaczyna się rozwijać. Większość tradycyjnie działających biur podróży nie posiada w pełni funkcjonalnych witryn dla swojej oferty. Jednakże udane próby powstania pierwszych polskich internetowych portali zajmujących się sprzedaż są tego rodzaju usług wskazują na duży potencjał drzemiący w tym sektorze. Stwarza to okazję projektantom witryn internetowych do pozyskania nowych klientów. Wykorzystanie najnowszych technologii przy tworzeniu stron WWW daje szansę na przyciągnięcie i zafascynowanie swoją ofertą potencjalnego klienta. Celem niniejszej pracy stworzenie serwisu internetowego dla biura podróży. Ponieważ obszarem działalności firmy jest rynek ekskluzywnych wycieczek do egzotycznych krajów, do stworzenia tej witryny użyto nowoczesnej technologii, jaką jest program Flash firmy Macromedia. Całość projektu połączona jest z bazą danych za pośrednictwem języka PHP, dając efekt multimedialnej prezentacji oferty firmy mającej spełnić wysokie wymagania potencjalnych klientów.
Keywords: rynek internetowych usług turystycznych; programowanie; witryna biura turystycznego; język programowania; Macromedia Flash; HTML; język PHP; JavaScript; serwer; bazy danych; edytor kodów źródłowych; struktura witryny