Kredyty hipoteczne jako produkty bankowe na przykładzie banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna - Wilczyńska, Joanna (My University, 2011)
Praca przedstawia kredyty hipoteczne jako specyficzne produkty bankowe. Jej celem jest porównanie tychże kredytów i procedury ich udzielania z innymi produktami kredytowymi i czynnościami związanymi z ich udzieleniem. Autor pracy stawia hipotezę, iż procedura związana z pozyskaniem kredytów hipotecznych jest znacznie bardziej skomplikowana aniżeli w przypadku ubiegania się o jakikolwiek inny produkt kredytowy. Badanie przeprowadzono na przykładzie Banku Pekao S.A. Analiza obejmuje porównanie kredytów hipotecznych i procedury ich udzielania z następującymi produktami kredytowymi: Pożyczka Ekspresowa, kredyt w rachunku bieżącym i karta kredytowa. Autor dowodzi, że ryzyko kredytowe banku związane z udzieleniem kredytów hipotecznych jest zdecydowanie większe, dlatego też bezwzględnie konieczne jest jego specyficzne zabezpieczenie, jakim jest hipoteka. Badanie wykazuje, że zabezpieczenie hipoteczne wymaga skomplikowanego i kompletnego przygotowania dokumentów zarówno ze strony banku, jak i klienta ubiegającego się o taki kredyt. Hipoteka daje swobodę działania kredytodawcy przy równoczesnym zapewnieniu gwarancji odzyskania środków finansowych. Klientowi natomiast daje możliwość pozyskania wysokich kwot kredytu, uwiarygodniając go w oczach banku. Bank bardzo szczegółowo bada zdolność kredytową wnioskodawcy. Przy tego rodzaju kredytach działalność kredytowa banku obciążona jest dużo większym ryzykiem, a zatem procedura związana z jego udzieleniem musi być prowadzana z ogromną dokładnością.

The project presents mortgages as specific bank products. Its aim is to compare those loans and their granting process to other loan products and their granting process. The author of the project formulates a hypothesis that the mortgage granting process is far more complicated than in the case of any other loan product. The research was carried out on the example of the Bank Polska Kasa Opieki S.A. The analysis includes the comparison of mortgages and their granting process to such loan products as: a payday loan, an overdraft, and a credit card. The author proves that since the bank credit risk is much higher, it is necessary to provide a specific protection in the form of a mortgage. The research shows that mortgages require a complicated and complete process of preparing documents on both sides, the bank, as well as the client. A mortgage provides the lender with more freedom in action and the assurance of recovering money at the same time, whereas the client has an opportunity to borrow larger amount of money and to be authenticated to the bank. The bank thoroughly checks the client credit rating. In the case of such loans the bank credit risk is much higher so their granting process must be led with extreme precision.
Mortgages as bank products on the example of the bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna
Keywords: system bankowy; kredyt; kredyt hipoteczny; produkty bankowe; Bank Pekao S.A.; procedura; analiza porównawcza; banking system; loan; mortgage; bank products; process; comparative analysis