Znaczenie bezpośrednich inwestycji zagranicznych dla sektora usług i gospodarki kraju - na przykładzie branży telekomunikacyjnej w Polsce - Borowiec Katarzyna (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest pokazanie ogólnoświatowego zwrotu w stronę usług, jaki obserwowany jest także w Polsce. Głębszym kontekstem pracy jest odpowiedzenie na pytanie - jaki wpływ ma obcy kapitał na polską gospodarkę oraz, co stanowi o jej atrakcyjności dla zagranicznych inwestorów. Przybliżenie branży telekomunikacyjnej miało na celu pokazanie, że bezpośrednie inwestycje zagraniczne nie zawsze niosą ze sobą tylko pozytywne, ale także i negatywne skutki, a zawieranie międzynarodowych umów powinno być bardziej rozważne. Ważnym stało się odpowiedzenie na pytanie – jakie inwestycje są dla gospodarki kraju bardziej korzystne. W pracy przedstawione zostały motywy przenoszenia działalności gospodarczej zagranicę. Omówiona została także struktura bezpośrednich inwestycji za granicznych na świecie w ujęciu regionalnym oraz branżowym. Przedstawione zostały kraje będące największymi importerami i eksporterami bezpośrednich inwestycji zagranicznych, a także pochodzące z nich korporacje transnarodowe. Ukazano, jak ogólnoświatowa tendencja lokowania kapitału w sektory usługowe przekłada się na Polskę, przedstawiono zmianę skali lokowania kapitału oraz kraje najchętniej inwestujące w Polsce kapitał w postaci bezpośrednich inwestycji zagranicznych. Przedstawiono makroekonomiczne skutki bezpośrednich inwestycji zagranicznych, w szczególności zaś ich wpływ na budżet państwa, bilans płatniczy oraz zatrudnienie w spółkach z udziałem kapitału. Opisano ewolucję rynku usług telekomunikacyjnych, bariery jego rozwoju i szanse w najbliższych latach oraz jego atrakcyjność dla już obecnych oraz potencjalnych inwestorów zagranicznych.
The significance of foreign direct investments for national economy and service sector based on the example of telecommunication branch in Poland
Keywords: inwestycje bezpośrednie; kapitał zagraniczny; sektor usługowy; korporacje transnarodowe; usługi telekomunikacyjne