Zarządzanie projektami finansowymi w gminie Tuchów - Kita, Piotr (My University, 2009)
Podstawowym celem pracy było przedstawienie sposobu zarządzania projektami oraz umiejętności pozyskiwania środków finansowych w gminie Tuchów. W pracy zaprezentowano projekty zrealizowane przez gminę. Ze względu na realizację w gminie wielu projektów z różnych dziedzin, do analizy zostały wybrane tylko niektóre. Ponadto jeden z nich o nazwie Platforma widokowa w Jodłówce Tuchowskiej dla przykładu został opisany szczegółowo. Ocenie zostały poddane projekty realizowane w okresie od 2003 do 2008 roku. Badania wykorzystane w pracy przeprowadzono na przełomie lat 2008 i 2009. Przy pisaniu pracy posłużono się następującymi metodami badawczymi: metodą opisową, którą wykorzystano głównie przy historii gminy, jej charakterystyce gospodarczej i społeczno - kulturowej ; metodą wywiadu z pracownikami gminy wykorzystaną w analitycznej części pracy przy analizie projektów realizowanych w gminie ; metodą wglądu do dokumentów, którą również wykorzystano w części analitycznej pracy, głównie przy analizie zrealizowanych projektów. W ocenie szans i zagrożeń gminy związanych z jej rozwojem wykorzystano analizę SWOT.
Administration of financial projects in the Tuchów commune
Keywords: fundusze unijne; zarządzanie gminą; zarządzanie projektem