Efektywność procesu motywowania pracowników w Urzędzie Skarbowym w Limanowej - Wojnarowska, Agnieszka (My University, 2010)
Motywowanie jest ważnym czynnikiem zarządzania, które należy nieustannie obserwować i doskonalić, ponieważ dobrze zmotywowany pracownik jest siłą napędową organizacji. Celem pracy jest identyfikacja efektywności procesu motywowania pracowników w Urzędzie Skarbowym w Limanowej wraz z ich propozycją udoskonalenia sposobu motywowania. W drodze osiągnięcia zamierzonego celu niezbędna jest analiza literaturowa wybranych pozycji w zakresie motywowania pracowników oraz przeprowadzenie anonimowej ankiety wśród pracowników Urzędu Skarbowego. Urząd Skarbowy w Limanowej jest na dobrej drodze skutecznego motywowania pracowników. Organizacja przeprowadza dużo szkoleń i kursów, w których frekwencja pracowników biorących w nich udział jest bardzo duża. Pracownicy, którzy pragną podnieść swoje wykształcenie mają możliwość dofinansowania studiów. Jako organizacja zna znaczenie i potrzebę procesu motywacji, ale powinna pamiętać o jego nieustannych udoskonaleniach. W pracy dowiedziono, że celem procesu motywującego w każdej organizacji powinno być ukierunkowanie pracowników na rozwój i innowacje oraz podnoszenie jakości pracy, a nie wyłącznie na ograniczaniu ich do wykonywania obowiązków. Motywowanie daje szansę pracownikowi na ujawnienie i realizowanie swoich pomysłów, na doskonalenie i naprawianie już istniejących w przedsiębiorstwie pewnych norm i zasad.
Effectiveness of the process of motivating employees in the Tax Office in Limanowa
Keywords: motywowanie pracowników; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe; wynagrodzenia