Ocena i analiza wykorzystania metod formułowania strategii marketingowych na rynku B2B na przykładzie firmy Inpol Krak - Wal Tomasz (My University, 2008)
Celem pracy jest analiza i ocena działań marketingowych przedsiębiorstwa handlowego Inpol Krak w ramach stopnia wykorzystania poszczególnych instrumentów tworzących kompozycję oddziaływania marketingowego na współczesnym rynku Business to Business. Praca ma charakter teoretyczno – empiryczny. W części teoretycznej przedstawiono pojęcia związane z marketingiem, jego sektorowe uwarunkowania ze szczególnym uwzględnieniem rynku środków produkcji, oraz specyfiki rynku business to business. Omówione zostały wzajemne relacje zarówno po stronie dostawców jak i odbiorców oraz sformułowane strategie dotyczące produktów, cen, dystrybucji i promocji. W części empirycznej dokonano analizy i oceny poszczególnych przedsięwzięć firmy w zakresie aktywizacji sprzedaży, prowadzenia działań promocyjnych i rozwojowych mających na celu zapewnienie odpowiedniego udziału w rynku coraz bardziej konkurencyjnym i cechującym się w ostatnich latach dużą dynamiką i znacznymi przekształceniami.
Analysis of B2B marketing strategy adoption methods efficiency the Inpol Krak wholesaler case study
Keywords: rynek; sektorowe uwarunkowania marketingu; marketing dóbr konsumpcyjnych; marketing-mix; relacje z dostawcami; marketing partnerski; strategie na rynku B2B; firma "Inpol Krak"