Analiza systemu motywacji płacowej na przykładzie Oddziału Zakładu Gazowniczego w Tarnowie - Krzyżak Paweł (My University, 2003)
Wynagrodzenie stanowi jedną z funkcji zarządzania personelem w każdej organizacji, niezależnie od jej rozmiarów i rodzaju prowadzonej działalności. Odgrywa ono szczególną rolę w integrowaniu pracowników wokół realizacji strategicznych celów organizacji. Pracodawca nie może płacić wynagrodzenia wyłącznie według własnego uznania i przypadkowych kryteriów opłacania pracownika, ale musi postępować według przyjętych reguł. Tym regułom i zasadom skutecznego wynagradzania poświęcona jest niniejsza praca. Warunkiem efektywnej pracy jest dobry system płac, który skutecznie wykorzystuje zainteresowania i możliwości pracownika, a także daje mu satysfakcję z godziwego wynagrodzenia. Stosowane w przedsiębiorstwie składniki wynagrodzenia oraz zasady ich ustalania tworzą system wynagradzania personelu. System ten odgrywa dominującą rolę w zakładowym systemie motywowania do pracy. Najskuteczniejszym narzędziem motywowania, nakłaniającym pracowników do zachowań zgodnych z wolą motywującego jest bowiem wynagrodzenie. Głównym celem niniejszej pracy jest analiza systemu wynagradzania pracowników w Oddziale Zakładu Gazowniczego w Tarnowie.
Keywords: system motywacji płacowej; Zakład Gazowniczy w Tarnowie; model stosunków współdziałania; model zasobów ludzkich; wartościowanie pracy; wynagrodzenia; ocena systemu motywowania