Wdrażanie systemów zarządzania poprzez jakość strategią wejścia polskich przedsiębiorstw na rynki Unii Europejskiej na przykładzie wdrażania systemu zapewnienia jakości żywności HACCP w Piekarni A. & W. Hojdys w Nowym Sączu - Kurowska Krystyna (My University, 2003)
Praca niniejsza poświęcona jest zagadnieniom jakości. Autorka rozważa teorię jakości – jej definicje, prawa, cechy; zaznajamia z problematyką jakości w sektorze produkcji i obrotu żywnością w aspekcie wejścia Polski do UE; w części praktycznej prowadzi przez sekwencję działań, jakie musi wykonać przedsiębiorstwo, aby wg systemu jakości HACCP produkować dobrą i bezpieczną żywność. Celem pracy było przybliżenie małemu przedsiębiorstwu sposobu organizacji przedsiębiorstwa i produkcji zgodnego z zasadami systemu HACCP – jednego z unijnych wymogów oraz wykazanie w praktyce, że jego wdrożenie nie jest aż tak trudne jak się powszechnie uważa.
Keywords: zarządzanie; zarządzanie jakością; produkcja artykułów żywnościowych; system HACCP; małe przedsiębiorstwo; piekarnia