Polityka wewnętrzna ChRL a wizerunek międzynarodowy Państwa Środka - Grucela Wioleta (My University, 2008)
Niniejsza praca ma na celu analizę polityki wewnętrznej ChRL i wizerunku międzynarodowego Państwa Środka. W pracy przedstawiono podstawowe problemy i zastrzeżenia stawiane wobec ChRL - opis sytuacji wewnętrznej, wydarzenia z Placu Tiananmen z 1989 roku, łamanie praw człowieka, a także znaczenie Partii Komunistycznej i ustroju Chin dla ogólnego wizerunku Państwa Środka na arenie międzynarodowej. Zaprezentowano etapy modernizacji chińskiej gospodarki i fenomen jej dynamiki, a przede wszystkim jej bezpośredni skutek dla pozycji Chin w oczach Zachodu. Poruszono również kwestie dokonanych reform i zmian strategii prowadzenia polityki zagranicznej, możliwości rozwoju demokratycznego oraz dojrzewania społeczeństwa obywatelskiego, a także czynniki bezpieczeństwa i zagrożeń zza Wielkiego Muru oraz aktywności Państwa Środka na arenie międzynarodowej. Przedstawiono analizę wypracowanych stosunków międzynarodowych niedemokratycznych Chin z wybranymi krajami, a także relacje Chin z Unią Europejską, akcentując w sposób wyraźny znaczenie potęgi gospodarczej Państwa Środka i jej potencjału inwestycyjnego w obustronnych stosunkach.
Domestic policy of People`s Republic of China and its impact on international public image of Middle Country
Keywords: pozycja międzynarodowa ChRL; Chiny w stosunkach międzynarodowych; potenjał gospodarczy Chin; demokratyzacja Chin; Chiny