Preferencje młodych przedsiębiorców w wyborze kanału reklamowego swojej firmy: wyniki badania przeprowadzonego wśród studentów WSB-NLU - Owczarek, Łukasz (My University, 2015)
Tematem pracy jest badanie ankietowe przeprowadzone wśród studnetów WSB-NLU w Nowym Sączu na temat ich preferencji w doborze kanałów reklamowych dla małego przedsiębiorstwa. Badanie ankietowe zostało przeprowadzone online przez system ankietka.pl. Kwestionariusz wypełniło 69 studentów WSB-NLU. Pierwszy wniosek z badania to fakt, że duża część studentów WSB-NLU to ludzie przedsiębiorczy z planami założenia własnej firmy lub przejęcia rodzinnego przedsiębiorstwa. Najbardziej docenianymi kanałami reklamowymi okazały się kanały “offline” – telewizja oraz reklama zewnętrzna na billboardach. Wśród trójki najskuteczniejszych kanałów reklamowych według studentów WSB-NLU znalazła się też reklama internetowa w serwisach społecznościowych. Zaskakujący jest też stosunek respondentów do roli reklamy w celu wypromowania marki – znaczna większość badanych wyraziła opinię, że rola reklamy w promocji marki jest mało istotna. Niestety w kwestionariuszu nie zostało umieszczone pytanie, które mogłoby naprowadzić mnie na przyczynę takiego stanu rzeczy. Kwestia ta powinna być tematem kolejnego badania. Podsumowując, studenci WSB-NLU, dbając o działania marketingowe małego przedsiębiorstwa, skoncentrowaliby się na tradycyjnych kanałach reklamy, niedoceniając skuteczności reklamy kontekstowej w internecie.

The subject of this thesis is a survey conducted among students from the WSB-NLU in Nowy Sącz. The students were asked about their preferences in the selection of advertising channels for small businesses. The introduction covers the theory of advertising and the discussion about contextual advertising and online advertising tools developed by Google. The survey was conducted online through ankietka.pl. 69 students completed the questionnaire. My first conclusion from the study is that there is a high level of entrepreneurship among students from WSB-NLU. A majority plans to start their own business or take over a family business. Most favourite advertising channels were offline media – television and outdoor advertising. Among the three most effective marketing channels, according to WSB-NLU students, there was also online advertising using social networking sites like Facebook. A surprising finding is the respondents' attitude to the role of advertising in order to promote the brand – the vast majority of respondents expressed the opinion that the role of advertising in brand promotion is negligible. Unfortunately the questionnaire did not include questions that could explain the reason for this view. This issue should be the subject of further research. To sum up, the WSB-NLU students interested in small business management would rather concentrate on traditional advertising channels than on contextual advertising, underestimating the effectiveness of this medium.
Preferences of young entrepreneurs regarding advertising channels for their business: based on research conducted among WSB-NLU students
Keywords: sponsored links; small business marketing; reklama online; reklama offline; linki sponsorowane; promocja małego przedsiębiorstwa; online advertising; offline advertising