Rola doradcy finansowego w zarządzaniu finansami - Adamczyk, Jolanta (My University, 2011)
Celem autora jest przedstawienie wiedzy na temat nowego zawodu na rynku finansowym. Główna idea pracy to zaprezentowanie roli, jaką spełnia profesjonalny, niezależny doradca finansowy w procesie zarządzania finansami osobistymi. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział prezentuje ogólną charakterystykę zawodu. Omówiona też została sprawa jego regulacji prawnych w Polsce. W tej części pracy ukazano istotną kwestię, jaką jest odróżnienie doradcy od pośrednika czy brokera. Europejska Federacja Doradców Finansowych Polska jest właścicielem znaku „NDF®”, który oznacza Niezależnego Doradcę Finansowego. Właśnie na takim przykładzie został ukazany opis zawodu oraz pożądane cechy i predyspozycje doradcy finansowego. W rozdziale drugim zaprezentowano organizacje, które zrzeszają doradców finansowym w Polsce. Można powiedzieć, że stowarzyszenia te stanowią oddolną samoregulację zawodu doradcy finansowego w Polsce. Skupiają wiele osób działających w branży. Europejska Federacja Doradców Finansowych oraz Fundacja na Rzecz Standardów Doradztwa Finansowego prowadzą certyfikację doradców finansowych zgodnie z europejskimi standardami. Z kolei Związek Firm Doradztwa Finansowego skupia podmioty gospodarcze, a nie osoby fizyczne. Tym, co łączy te instytucje jest fakt, że wszystkie posiadają określone zasady etyczne, którymi kierują się doradcy finansowi. Rozdział trzeci jest poświęcony roli, jaką spełnia doradca finansowy w zarządzaniu finansami. Omówione zostały zasady współpracy doradcy finansowego z klientem. Jedną z metod pracy jest planowanie finansowe. Wyszczególniono wszystkie obowiązki i funkcje doradcy, a nawet przedstawiono prawa klienta. Podczas pisania pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, artykuły z czasopism i dzienników o tematyce ekonomicznej i finansowe. Przydatne okazały się także informacje z Newslettera Doradców EFA. Wykorzystano też dane pochodzące ze stron internetowych organizacji zrzeszających środowisko doradców finansowych.
The role of financial advisor in financial management
Keywords: doradztwo finansowe; prawo; zarządzanie finansami; zawód