Zastosowanie outsourcingu w doskonaleniu funkcjonowania organizacji na przykładzie hurtowni artykułów spożywczych "MAZEX" Sp.J. - Działa Konrad (My University, 2004)
Obecna sytuacja na rynku zmusza wszystkie przedsiębiorstwa do ostrej walki z konkurencją. Wygrywają nie najsilniejsi, ani także ci, którzy ze swoją tradycyjną strukturą przetrwali dziesiątki lat. Dzisiaj liczą się tylko ci, którzy są elastyczni, tylko oni mogą walczyć o pozycję lidera z największymi gigantami na rynku. Koncepcja outsourcingu daje możliwość zmian każdemu przedsiębiorstwu. Outsourcing jako nowoczesna koncepcja zarządzania stwarza możliwości naprawy struktury przedsiębiorstwa. Walka na rynku nie polega już na wojnach cenowych czy też kopiowaniu technologii. Wojna toczy się o koszty, a zastosowanie działań outsourcingowych w strukturze organizacyjnej podmiotu umożliwia osiągnięcie kosztów jak najniższych. I to właśnie dzięki takim działaniom, przedsiębiorstwo pewnie i skutecznie broni swojej pozycji na rynku. Celem głównym niniejszej pracy jest zbadanie możliwości zastosowania outsourcingu w przedsiębiorstwie „Mazex”, w celu obniżenia kosztów, a także określenie wytycznych, dzięki którym działania naprawcze przyniosą oczekiwane zyski. Przeanalizowano również koszty w dziale transportu, a także możliwości ich obniżenia za pomocą outsourcingu. Ważnym elementem pracy jest przedstawienie struktury kosztów działu transportu na tle pozostałych kosztów w strukturze organizacyjnej firmy „Mazex”.
Keywords: outsourcing; analiza sytuacji przedsiębiorstwa; umowy outsourcingowe; hurtownia artykułów spożywczych; kanały dystrybucji; koszty