Działalność kredytowa - studium przypadku - Kalina, Urszula (My University, 2011)
Działalność kredytowa jest obecnie zaliczana do podstawowej działalności banków. W działalności kredytowej banku istotnymi terminami są: zdolność kredytowa, ryzyko kredytowe, zabezpieczenie swoich wierzytelności. Zdolność kredytowa to możliwość spłaty zaciągniętego kredytu wraz z odsetkami w umownych terminach, natomiast ryzyko kredytowe oznacza możliwość niedotrzymania warunków umowy przez drugą stronę kontraktu, narażenie na nie dotrzymanie płatności w oczekiwanym terminie. Z tego punktu widzenia istotne dla działalności kredytowej banków, są zabezpieczenia, które mają za zadanie zmniejszenie ryzyka straty na złych kredytach. Głównym celem pracy jest zaprezentowanie działalności kredytowej banku. Celami szczegółowymi są: opisanie systemu bankowego w Polsce, przedstawienie działalności kredytowej banków oraz zaprezentowanie jej na przykładzie jednego konkretnego banku.

The provision of loans by banks has recently become the elementary field in banking. The following keywords are the most crucial in bank loaning: creditworthiness, credit risk, debt cover. Credit rating is the ability of a timely repayment of a bank loan with accrued interest, whereas credit risk is the probability of breach of contract by the debtor’s default caused by inability to pay back the loan as agreed. Taking the above into consideration, it is very important in bank loaning activity to provide securities in order to decrease the risk of loss on bad credit. The main topic of this paper is to present the loaning activity of the bank. The paper includes specific analysis of the banking system in Poland, bank loaning activity and an analysis of loaning of one particular bank.
Mortgage loans - comparative analysis
Keywords: bank; system bankowy; kredyt; zdolność kredytowa; ryzyko kredytowe; zabezpieczenie wierzytelności; banking system; credit; creditworthiness; credit risk; debt cover