Rola komunikacji w zarządzaniu zmianami w przedsiębiorstwie na przykładzie firmy HT Sp. z o. o. - Mastalska, Magdalena (My University, 2010)
Celem pracy była próba ustalenia odpowiedzi na szereg pytań, z których najważniejsze to: -jaki wpływ ma komunikacja wewnętrzna na proces efektywnego zarządzania zmianami organizacyjnymi? - jak procesy komunikacyjne muszą być budowane, aby wspierały wdrażanie zmian organizacyjnych? - jak niwelować bariery komunikacyjne tak, aby nie utrudniały one wdrażania wcześniej zaplanowanych zmian organizacyjnych? Ponadto intencją Autorki było przeprowadzenie analizy charakteru zmian organizacyjnych, przeprowadzanych w wybranym przedsiębiorstwie oraz analizy procesów komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej występujących w badanej jednostce. Główna hipoteza postawiona w pracy, którą następnie starano się zweryfikować w drodze przeprowadzonych badań brzmi następująco: „Efektywna komunikacja jest jednym z głównych determinantów sukcesu w procesie zarządzania zmianami organizacyjnymi”. Hipotezę i cele postawione w pracy starano się realizować poprzez liczne studia literaturowe, ich analizę i interpretację, badania ankietowe, a także dzięki zebranym danym liczbowym w badanej jednostce. Zaprezentowano empiryczną analizę roli komunikacji w procesie planowania, opracowywania i wdrażania zmian organizacyjnych. W tym celu dokonano charakterystyki istoty i przyczyn zmian, opisano zmiany dokonane w latach 1994-2009 w obrębie struktury i strategii firmy HT Sp. z o. o. Dodatkowo przeprowadzono ankietę mającą na celu zbadanie satysfakcji pracowniczej oraz dokonanie oceny przez podwładnych systemu wynagradzania i motywacji pracowniczej, częstości i rodzaju dokonywanych zmian, a także sposobu i efektywności prowadzonej komunikacji w przedsiębiorstwie HT. Ankieta została przeprowadzona wśród 100 respondentów wybranego do analizy przedsiębiorstwa.
The role of the communication in the management of changes in enterprise for example of the company HT Sp. z o. o.
Keywords: zarządzanie przedsiębiorstwem; komunikowanie w przedsiębiorstwie; zarządzanie zmianami; analiza SWOT