Szkolenia jako narzędzie zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Nowym Sączu - Diakow, Agnieszka (My University, 2009)
Zarządzanie zasobami ludzkimi wykorzystuje szereg rozmaitych instrumentów. Szczególnie istotnym narzędziem, w kontekście rozwoju kadr, są szkolenia pracownicze. Przyczyniają się one do wzrostu wiedzy i umiejętności pracowników, a to w konsekwencji przekłada się na sukces całej organizacji. Waga problematyki zarządzania zasobami ludzkimi uzasadnia powstanie tej pracy. Literatura przedmiotu bogato opisuje zagadnienie zarządzania zasobami ludzkimi, znacznie mniej pozycji książkowych jest natomiast z zakresu szkoleń pracowniczych. Praca składa się z czterech rozdziałów. W dwóch pierwszych rozdziałach omówiono teoretyczne aspekty zarządzania zasobami ludzkimi oraz szkoleń pracowniczych. Dwa kolejne rozdziały to praktyczne ujęcie tematu. W rozdziale I omówiono istotę zarządzania zasobami ludzkimi, podając jego definicje oraz cele. Ponadto w rozdziale tym ukazano zarządzanie zasobami ludzkimi jako proces, scharakteryzowano uczestniczące w nim podmioty, omówiono czynniki wpływające na zarządzanie oraz aktualne wyzwania w dziedzinie funkcji personalnej. Rozdział II w całości poświęcono problematyce szkoleń pracowniczych. Omówiono cele i rodzaje szkoleń, dokonano charakterystyki procesu szkolenia pracowników oraz zidentyfikowano podmioty działające w procesie szkoleń. Rozdział III obejmuje metodyczne zagadnienia badań. W rozdziale tym przedstawiono cel badań, problemy badawcze oraz hipotezy, a także dokonano charakterystyki miejsca badań. W rozdziale IV dokonano analizy szkoleń w Oddziale ZUS w Nowym Sączu. W rozdziale tym zaprezentowano wyniki badań, dokonano ich szczegółowej analizy oraz oceny.
Training as an instrument of human resources management based on example of Social Insurance Institution Branch Nowy Sącz
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; szkolenie pracowników