Zarządzanie ryzykiem kredytowym na przykładzie Banku PKO BP S.A. - Ciciński Marcin (My University, 2006)
Ryzyko towarzyszy działalności wszystkich sfer banku. Jest ono immanentną cechą kredytowania w każdej gospodarce. Nie ma kredytów zupełnie bezpiecznych. Kredyt udzielony przez bank wiąże się z niebezpieczeństwem, że osoba która pożyczyła pieniądze nie zawsze może je oddać. Jednak uprzednie sprawdzenie czy kredytobiorca posiada zdolność kredytową eliminuje takie ryzyko. Jednak tak nie jest, ponieważ trudności gospodarcze i finansowe zdarzają się firmom uznawanym wcześniej za potentatów. Jeśli pożyczmy komuś pieniądze powinniśmy wcześniej sprawdzić czy osoba której pożyczamy pewną sumę będzie w stanie nam ją zwrócić. Również bank zanim udzieli podmiotom kredytu sprawdza, czy podmiot starający się o kredyt posiada zdolność do spłaty swych zobowiązań. Celem tej pracy jest przedstawienie metod jakie stosuje Bank PKO BP S.A. przy ocenie ryzyka kredytowego, aby dokładnie sprawdzić sytuację majątkową osoby starającej się o kredyt.
Credit risk management on the example of the Bank PKO BP S.A.
Keywords: kredyty bankowe; kredyt inwestycyjny; kredyt obrotowy; kredyt hipoteczny; kredyt dewizowy; ryzyko kredytowe; ocena zdolności kredytowej; zarządzanie ryzykiem kredytowym; Bank PKO BP S.A.